Případů chřipky v kraji přibylo, nejvíc nemocných je na Opavsku

11. leden 2019 15:42

V kraji přibylo lidí, kteří onemocněli akutní infekcí dýchacích cest a chřipkou. Podle informací hygieniků je teď 1180 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nejvíce jsou lidé stále nemocní na Opavsku, ale v ostatních okresech počet nemocných rovněž stoupá, informovala krajská hygienička Helena Šebáková.

"Ve srovnání s minulým kalendářním týdnem došlo k nárůstu odpovídajícímu tomuto období. Stále je nejvyšší nemocnost u předškolních dětí, v ostatních věkových skupinách je nárůst onemocnění také patrný," dodala.

Čtěte takéO čtvrtinu víc než loni. Počet případů spalniček v Česku je druhý nejvyšší od roku 2009

Hygienici v tomto týdnu zaznamenali jeden nový závažný případ chřipky. V aktuální chřipkové sezóně tak byly v regionu dosud hlášeny dva takové případy. "Jde o dva muže s četnými chronickými chorobami v anamnéze. Proti chřipce nebyli očkováni," řekla Šebáková.

Nemocnost v regionu je mírně nad republikovým průměrem, který aktuálně dosahuje 1096 nemocných na 100 000 obyvatel. Vzhledem ke stoupajícímu počtu akutně respiračních infekcí hygienici doporučují preventivní opatření, jako je časté mytí rukou či používání jednorázových papírových kapesníků. Vhodné je si při kašli kapesníkem zakrývat nos i ústa.

zdroj: ČTK
Spustit audio