Proč koření svědčí tma? A proč je šafrán tak vzácný? Setkání s kořenářkou Monikou Vávrovou
Kořenářka Monika Vávrová nám v rozhovoru přiblíží barvy, vůně i široké možnosti využití nejrůznějších druhů koření. Řeč bude i o tom, jestli je koření určeno jen k ochucování pokrmů, anebo má i jiné pozoruhodné vlastnosti.
Související
-
Bylinky, které užívali naši předkové, mohou i dnes pomoci podpořit naše zdraví
Léčivé účinky bylinek. Po jakých bylinkách bychom měli sáhnout na přelomu jara a zimy, jsme si povídali s ostravskou bylinkářkou Ludmilou Pavlíkovou.
-
Svět bylinek Květoslavy Recmaníkové a její recept na dobrou imunitu i náladu
Zdravý životní styl pro ní znamená život v souladu s přírodou a naslouchání vlastnímu tělu. Květoslava Recmaníková z Těrlicka podle těchto zásad žije prakticky od dětství.
-
Pepř je král koření. Na světě ho existují dva tisíce druhů
Jaké koření nesmí nikdy chybět na našem stole? Pochopitelně je to pepř. Stejně jako v minulosti má i dnes nezastupitelné místo v kuchyních celého světa. Určitě se n...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.