Prolog festivalu Božská flétna představí světové virtuózy v Ostravě

29. září 2022 13:09

Panově flétně, magickému dechovému nástroji, a jeho výsostným interpretům z Česka a Moldavska bude dnes večer patřit koncertní Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava. Koncert je hudebním prologem Mezinárodního hudebního festivalu Božská flétna, jehož pátý ročník začne o den později v Rožnově pod Radhoštěm.

„Koncert v moravskoslezské metropoli ponese název Božská flétna v Ostravě a za doprovodu Ensemble FLAIR se v něm představí moldavský virtuóz Stefan Negura spolu s mezinárodně uznávanou hráčkou a ředitelkou zmíněného festivalu Liselotte Rokyta,“ řekla mluvčí festivalu Klára Blažková.

Vedle tradiční moldavské a rumunské lidové hudby zazní i nové speciálně zkomponované skladby slovenského jazzového houslisty Stanislava Palúcha a českého multiinstrumentalisty Jana Rokyty. V koncertu se rovněž představí vzácný host: kapela historických nástrojů RukyNaDudy s uměleckým vedoucím Marianem Friedlem.

Perličkou koncertu bude vystoupení žáků ZUŠ Edvarda Runda ve Slezské Ostravě. Jedná se o jedinou školu v České republice s výukou Panovy flétny kvalifikovaným pedagogem, kterým je Liselotte Rokyta.

Pátým rokem v Rožnově

V pátek a v sobotu už bude festivalu patřit Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Festival se tam uskuteční pátým rokem.

„Pozvání na festival přijali umělci pod vedením Liselotte Rokyta. Z Nizozemí přijedou Marlies de Roos-Linden, Henske Bakker, Nadja Spooren. Představí se moldavský virtuos Stefan Negura a také Mariana Preda a Raluca Patuleanu z Rumunska. Společně se sólovými interprety vystoupí Ensemble Flair a Camerata Janáček z ČR,“ uvedl pro ČTK ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Panova flétna je jedním z nejstarších hudebních nástrojů, skládá se z rákosových, třtinových, bambusových či dřevěných píšťalek sestavených do jedné řady. Podle řecké mytologie hrával na flétnu bůh pastýřů a stád Pan.

autor: František Tichý | zdroj: ČTK
Spustit audio