Proti zvířecím chlupům pomůže klepačka na vysavač. Nejhorší však jsou dlouhé lidské vlasy

22. červen 2019

Chov domácích mazlíčků může být zdrojem mnoha radostí, ale bohužel i starostí. Tím největším problémem jsou chlupy, které po nich zůstávají na všech jímavých površích a pak také mnohdy nepříjemný zápach.

Zatímco na zápach pomohou osvědčené čisticí prostředky na různé povrchy, s odstraněním chlupů je to mnohdy mnohem složitější. Klasický vysavač pomůže jen tam, kde není koberec s příliš vysokým vlasem. Pokud taková máme, je nutné povolat buď odborníky, nebo si koupit tzv. naklepávací nástavec. Jedná se o příslušenství k vysavači, které tvoří soustava kartáčů, které línající srst z koberců doslova vydoluje.

Také samotný vysavač v rodině, která chová domácí zvíře, by měl být co nejvýkonnější. Při nákupu je dobré se rovněž poradit, i co se týče antialergických filtrů a dalšího příslušenství.

Při čištění záclon, potahů a dalších látek, které se dají prát je ideálním čištěním právě vyprání. U některých těchto potahů lze aplikovat i impregnaci, která udrží látku déle čistou. Ty se dodávají i na koberce a je dobré se poradit ve specializovaných prodejnách.

Naopak co moc nefunguje, jsou různé statické a lepící válečky a stěrky. Dají se použít spíše na oblečení ale jejich účinnost je nízká a příliš dlouho nevydrží funkční.

Při častějším praní těchto látek, ve kterých se nacházejí zvířecí chlupy je potřeba počítat i s tím, že tyto pak zůstanou ve filtru pračky, který je potřeba častěji čistit.

Abychom nebyli nespravedliví vůči našim zvířecím přátelům, odborníci z úklidových firem přiznávají, že ještě mnohem horší než úklid po čtyřnožcích je úklid tam, kde se vyskytuje více lidí s delšími vlasy. „Jsou to třeba firmy, kde je zaměstnáno více žen. Dlouhé vlasy, zejména černé jsou vidět spolehlivě na všem a uklidit je znamená neskonalý problém,“ vysvětluje technik úklidové firmy Michal Sléžka.

 

autor: kbz
Spustit audio