Provoz na D1 na Novojičínsku na čtyři hodiny zastavila hromadná nehoda

11. duben 2023 12:34

Dálnice D1 na Novojičínsku byla od dnešního rána po hromadné nehodě ve směru na Ostravu čtyři hodiny neprůjezdná. Při kolizi se zranilo pět lidí, dvě děti skončily v nemocnici na pozorování. Sdělili to mluvčí policie Eva Michalíková a mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Podle mluvčího hasičů Lukáše Poppa tam postupně havarovalo více než 10 vozidel, na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů.

Nehoda se stala před 07:00. Silnice byla neprůjezdná ve směru na Ostravu mezi sjezdy do Bravantic a Klimkovic. Objízdná trasa vedla přes Bravantice, situaci komplikovala hustá mlha. Provoz se podařilo obnovit krátce před 11:00.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že v nemocnicích skončilo sem lidí. Pět dospělých pacientů bylo zraněno, nikdo nebyl v ohrožení života. Na místě byly i dvě děti, které sice nejevily známky zranění, sanitky je ale odvezly do nemocnice na pozorování.

„Tři ženy a dva muži ve věkovém rozpětí 38 až 55 let utrpěli středně těžká poranění hlavy, hrudníku nebo páteře. Dvě děti, chlapci ve věku čtyři a devět let, nejevily známky vnějších poranění. Všichni pacienti byli pozemními posádkami po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportováni na úrazovou ambulanci Fakultní nemocnice v Ostravě,“ uvedl Humpl.

Podle dostupných informací řidička provedla neočekávaný manévr a přejela z pravého do levého pruhu. Řidiči za ní se kolizi nepodařilo vyhnout.

„Hasiči po příjezdu provedli protipožární zajištění havarovaných vozidel, na únik provozních kapalin na vozovce použili sorbent. Hasiči také spolupracovali při poskytování předlékařské pomoci,“ doplnil mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

autor: tif | zdroj: ČTK