První rodiče se ošetřovného dočkají už tento týden, slibuje ČSSZ

7. duben 2020 09:02

Výplata ošetřovného se může zdržet kvůli častým chybám ve formulářích. Upozorňuje na to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Rodiče třeba špatně vypisují číslo účtu nebo adresu. Firmy zase nedokonale vypisují v tiskopisech jednotlivé dny, kdy zaměstnanci pečovali o dítě.

Jedním z rodičů, kteří požádali o ošetřovné, je i 37letá paní Vendula z Ostravy. Doufá, že má všechny formuláře vyplněné správně.

„Čekáme, že to přijde už tento týden, protože manžel chodí jako jediný do práce, já zůstala na ošetřovném doma s dětmi. Jeden plný příjem je určitě málo,“ říká paní Vendula.

Ředitel ostravské správy sociálního zabezpečení Michal Ztratil ujišťuje, že první rodiče už mohou ošetřovné dostat tento týden. „Museli jsme přijmout taková opatření, abychom posílili stav zaměstnanců, kteří platí tyto dávky. Vyřešili jsme to přesunem zaměstnanců z jiných oddělení právě na výplaty těchto dávek,“ říká.

Nejčastější chyby

Má to ale háček. Všechny formuláře musí být v pořádku a to je problém. Chyb v dokumentech je hodně, potvrzuje ředitel ČSSZ František Boháček.

„Rodiče v tiskopisech nejčastěji chybují v případech, kdy neuvedou jméno dítěte, jeho rodné číslo, případně je tiskopis vyplněn nečitelně. Pokud jsou v podkladech nějaké nejasnosti, zaměstnanci musí tyto skutečnosti došetřovat, což bohužel vede v takových případech ke zpoždění při vyplacení ošetřovného,“ dodává Boháček.

Správa sociálního zabezpečení eviduje v celé zemi 18 tisíc žádostí o ošetřovné.

Spustit audio

Související