Ptačí hodinka, svátek Tří králů, Štramberské pyré... Vybírejte z našich tipů

4. leden 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Ptačí hodinka

Od pátku až do neděle se můžete zapojit do Ptačí hodinky. Tedy do sčítání ptáků na krmítku. Stačí jedno si vyhlédnout a po dobu jedné hodiny si zapisovat, kolik ptáků na něj usedne.

Bereme v úvahu všechny ptáky, které během své hodiny spatříme – není důležité, zda přímo přistáli na krmítku nebo jen prolétli kolem. Pro správné vědecké výsledky je podstatné, abychom žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto pro každý druh zaznamenáváme nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se objevil v našem zorném poli.

Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku, Rakousku, Německu a v dalších zemích. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez předchozích zkušeností.

Podrobnosti najdete na webu ptacihodinka.birdlife.cz.

Tříkrálové akce

V Českém Těšíně se můžete v pátek od 10 hodin dopoledne vydat na Tříkrálovou procházku po nábřeží Míru u Kulturního a společenského střediska Střelnice. Těšit se můžete na minizoo a také mezi 14. a 17. hodinou na samotné Tři krále.

Na romantické Tříkrálové plavání při svíčkách pak láká Aquapark Kravaře. Akce se koná v pátek a začátek je o půl sedmé večer.

V sobotu v 10 hodin dopoledne vychází ze Zámeckého náměstí ve Frýdku-Místku tradiční Tříkrálový průvod. Společně s jezdci na koních a velbloudech můžete putovat až ke kostelu svatého Jana a Pavla.

Čtěte také

Třinecký královský průvod v sobotu o půl čtvrté odpoledne projde z náměstí TGM ke Kulturnímu domu Trisia. Tam je připraven kulturní program.  Vítáni jsou lidé v maskách Tří králů.

Na Tříkrálový koncert jste v sobotu zváni do farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále. Od 17 hodin tam zazní Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.

Koncertovat se bude také v kostele Povýšení svatého Kříže v Karviné. Tam se v sobotu od 15 hodin představí Smíšené vokální Sexteto Permoník a Pěvecký sbor Žaves.

V Krnově se v neděli můžete vydat společně s ostatními nadšenci na Tříkrálovou vyjížďku. Stačí vzít své kolo a přijet na 13. hodinu k Penzionu Eso.

Od Barborky po Tři krále, to je název nedělního Tříkrálového koncertu, který začíná v 15 hodin v kostele svatého Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Uherské Hradiště, tříkrálový průvod městem 2024

Štramberské pyré
Ve Štramberku jste v sobotu zváni na multižánrový festival Štramberské pyré. Ten začíná ve 14 hodin v prostorách Kulturního domu.

Pozvání na Sovinec
A ještě pozvání na hrad Sovinec, který se dnes poprvé mimořádně otevře v zimní sezóně. Klidnou Novoroční procházku hradem můžete absolvovat mezi 9. a 17. hodinou.

Chovatelské trhy
V Ostravě jste v neděli zváni na Chovatelské trhy. V prostorách Chovatelského střediska na Slezské Ostravě  budou přístupné od půl sedmé do půl desáté dopoledne.

Hra s jesličkami
Hlučínský pěvecký sbor zve v neděli na vánoční Hru s jesličkami. A to od 14:30 v Kapli Nejsvětější Trojice v Markvartovicích.

Mezinárodní den švihlé chůze

Mezinárodní den švihlé chůze je den, kdy se konají pochody švihlé chůze na připomínku kultovního britského seriálu Monty Python, ve kterém se objevil skeč pojednávající o Ministerstvu švihlé chůze. Svátek se slaví každoročně 7. ledna. Tradice vznikla v Brně a rozšířila se do celého světa.

Spustit audio

Související