Putování folklorními regiony

11. květen 2024

Folklorní notování se sice jmenuje notování, ale není pouze o lidové hudbě, ale také o lidech, kteří ji provozují. Navíc monitoruje folklorní dění, lidové tradice a zvyky a také lidové slavnosti ve všech regionech České republiky, které jsou zapsány na seznamu tuzemského i světového kulturního dědictví. 

Druhé májové vydání Folklorního notování se proto vydalo do několika regionů naší vlasti, aby ukázalo, jak barevný a pestrý je u nás svět lidového umění a folklóru. V Uherském Hradišti se autorka pořadu Markéta Ševčíková rozhodla ve Slováckém muzeu prozkoumat tamní sbírku unikátních lidových kožichů, v jižních Čechách pátrala po tom, v čem se od sebe liší obyvatelé Blat, Doudlebska a Kozákova.

Interiér jihočeské chalupy

V Krkonoších se vydala do tamních proslulých bud za sejkorami a pravým krkonošským kyselem a nakonec se setkala s lékařkou původem z Prušánek na Podluží, která ve své pražské ordinaci léčí pacienty v originálním kroji z Podluží. To vše hudebně doprovodily Konrádyho dudácká muzika, cimbálová muzika souboru Soláň, cimbálová muzika Jožky Severina, Lidová muzika ZUŠ Vrchlabí a Věra Příkazská a Plzeňský lidový soubor.

Lesní bouda v Krkonoších a její majitelé
Spustit audio