Rady do kuchyně: Jak využít citrony úplně celé a co dělat, aby neutíkala voda při vaření brambor

Citron můžete využít úplně celý. Kůra se výborně hodí při pečení zákusků, ale i vymačkaný citron ještě zužitkujete. A pokud vám při vaření brambor utíká voda z hrnce, tady je malý trik.

Při vaření brambor vám voda nebude utíkat z hrnce, když do ní přidáte lžičku oleje.

Už nikdy se nemusíte bát, že vajíčka prasknou, když je budete vařit v sítku na páře.

Šupiny při čištění ryby nebudou létat po celé kuchyni, když rybu potřete octem.

Citrony využijte vždy naplno. Pořádně je omyjte, ostrouhejte kůru, smíchejte s krystalovým cukrem a v zavřené skleničce uložte do lednice. Bude se hodit do těsta na koláče a buchty. Ani vymačkané citrony nepatří do koše. Přidejte je do vody na nádobí nebo při vytírání. Všechno krásně provoní a navíc zjemní ruce.

A ještě poslední rada. Palačinky budou křupavé, když přidáte do těsta trochu sodovky.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.