Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou na světě. Jejich sezona vrcholí

V těchto týdnech vrcholí sezona rajských jablek. Víte, kolik existuje druhů, odkud k nám přišly a co všechno se z nich dá dělat? Snažili jsme se o nich zjistit všechno možné.


Rajská jablka pěstovali a dobře znali Aztékové, pěstovala se v Bolívii a Peru, odkud přišla po zámořských objevech i do Evropy, přesněji řečeno do Španělska. Zbylá Evropa je zrovna nevítala, považovala je spíš za okrasnou rostlinu. Angličanům páchla a jiní se domnívali, že rajská jablka jsou jedovatá. Koncem 18. století už jim ale přišli na chuť Francouzi, pak Italové a rajče už mířilo do celé Evropy, až se nakonec stalo nejoblíbenější zeleninou na celém světě. Zní to skoro jako pohádka. A tak trochu zázračné jsou i jeho účinky na organismus.

Zdravá rajčata

Rajská jablka obsahují mnoho látek prospěšných našemu organismu. Především jsou to ale karotenoidy, zejména lykopen, což je látka, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů. Je to velmi silný antioxidant, který pohlcuje volné radikály ničící buňky. Funguje rovněž jako prevence proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy. Ukázalo se, že právě lykopen je schopen odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků již během osmi týdnů.

Lépe rajčata povařit

Lykopen se kupodivu uvolňuje tepelnou úpravou, a tak jsou rajčata pro zdraví více prospěšná tepelně upravená než v syrovém stavu. Však také naše babičky začaly nejprve omáčkami, protlaky a kečupy a teprve později dovolily rajským jablíčkům obohatit také saláty.

Masitá rajčata

Prospěšné látky

Červený šťavnatý plod je bohatý na kyselinu listovou. Najdeme v něm i draslík, který podporuje vylučování vody a moči z těla. Obsahuje také zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně. Díky vysokému obsahu biotinu (vitaminu B7) podporuje krvetvorbu a prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Spolehnout se můžeme i na obsah vitamínů A (je nezbytný pro vývoj zubní skloviny), C (posiluje imunitu a chrání srdce) a B3 (niacin pro osvěžující spánek). V rajčatech se dále nachází tyramin - čím jsou zralejší, tím je ho více. Tato látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce zlepšuje náladu!

Řecko je rajčatovou velmocí

Bez rajských jablíček by se rozhodně neobešla italská kuchyně. O to překvapivější je fakt, že lepšími pěstiteli jsou Řekové. Drží prvenství v produkci rajčat před Francouzi. Pěstování této zeleniny není složité. Daří se je pěstovat i u nás v nižších a středních polohách. Známe desítky až stovky odrůd, v ČR je zapsáno na 70 odrůd, které se liší tvary i barvou. Ideální teplota pro pěstování rajčat je 18 až 28 stupňů Celsia a nebýt toho, že u nás mrazíky přicházejí i v říjnu, jednoletá rostlina by mohla dorůst až 13m. Někomu se to ve skleníku i podaří a sklízí rajčata po celý rok.

Nejmenší odrůdy rajčat

Čtěte také

Rajčata do lednice nepatří

Rajská jablka sklízíme zralá. Podle barvy odrůdy mohou být červená, žlutá, bílá nebo černá. Neměli bychom ale konzumovat ty, která jsou nezrale zelená, obsahují totiž jedovatý solanin. Takto zelená rajčata necháme nejlépe v papírové krabici na vzdušném a temném místě dojít. Teplota místnosti by měla mít ideálně 14 až 18º C a zapotřebí je i přiměřená vlhkost. Přílišné sucho je vysuší a ve vlhčím prostředí jsou zase náchylná k plísním. Teploty pod 10º C rajčatům škodí, proto by neměla přijít vůbec do lednice.

Rajčata

Základní italská rajčatová omáčka (Miroslava Teichmanová, Střední odborná škola potravinářská Smiřice)

500 g rajčat
1 karotka
1 cibule
1/2 celeru
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
3 dcl vývaru
1,5 dcl bílého vína
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup:

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a lehce orestujeme, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, zalijeme vývarem a vínem, dochutíme solí pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme do hustší konzistence.

Před ukončením varu přidáme nasekaný česnek. Horkou směs nalijeme do skleniček, zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Omáčku využijme při přípravě pečeného nebo dušeného masa, jako základ ostatních omáček, pizzu nebo jako studenou omáčku.

Tip:

Při přípravě této omáčky lze použít i na kostky nakrájenou cuketu (přidáváme cca v polovině varu) nebo různé bylinky - tymián, bazalku, oregáno...