Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový je rostlina, která mnohé sběrače odradí už svým názvem. Ty, kteří její krkolomné jméno zvládnou, pak může překvapit ještě způsob sběru zralých bobulí.
Oranžové plody na trnitém keři jsou tak křehké, že se těžko sklízejí ručně. Většinou se nechávají zmrznout a pak se setřásají na plachtu nebo se odštípnou celé obsypané větve a ty na sklizeň připravíme v mrazničce. Rakytník je vydatným zdrojem vitaminu C, kterého má desetkrát více než pomeranč. Kromě "céčka" v něm najdeme provitamin A, vitaminy B1, B2 a B6, vitamin E, K1 a F. V plodech jsou také flavonoidy, katechiny a třísloviny, karotenoidy, aminokyseliny a pektin. Ze stopových prvků jsou v plodech rakytníku obsaženy železo, mangan, síra, bór, hliník, titan a mnoho dalších. Rakytník pomáhá při plicních nemocech, léčí žaludeční vředy a různá kožní onemocnění včetně akné, je schopný tlumit bolest a rakytníkové masti regenerují tkáně při omrzlinách a popáleninách. Rakytník výrazně podporuje imunitní systém, je velmi vhodný při rekonvalescenci. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a plic, reguluje krevní oběh. Vynikající je pro očistu organismu od toxických zplodin, dále rozpouští hleny, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, vykazuje i protinádorové účinky. Nedoceněný zatím zůstává rakytníkový olej. Má regenerační schopnosti, ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné antibakteriální účinky. Při vnitřním užívání pozitivně ovlivňuje činnost jater, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje pohyby ve střevech a velmi dobře působí i při hemeroidech. V neposlední řadě také výrazně posiluje imunitní systém. Používá se také zevně při léčbě popálenin, omrzlin, naraženinách a různých kožních nemocech. Tato velmi zajímavá rostlina se původně vyskytovala v Sibiřské oblasti, v Mongolsku a v Číně, ve Skandinávii, Alpách, Karpatech a Kavkazu. Rakytník je světlomilná dřevina odolná proti mrazu, suchu i znečištěnému ovzduší, proto se velice dobře uplatňuje ve výsadbách v městském prostředí. Poprvé byl v Čechách vysazen v roce 1835 v Královské oboře ve Stromovce v Praze. Rakytník patří mezi léčivé rostliny tradiční indické, tibetské i mongolské medicíny. V Indii je džem z rakytníkových plodů považován za prostředek proti chudokrevnosti a celkové ochablosti organismu. Jeho používání bylo známé i ve starověké Evropě. Ve starém Řecku i Římě lidé znali jeho povzbuzující účinky. Vojáci Alexandra Makedonského prý užívali různé části rakytníku proti únavě. Rakytník byl ceněn i ve veterinární praxi. Po jeho použití se více leskne koňská srst. Tato vlastnost dala rostlině její vědecké řecké jméno. Něco na zub Plody rakytníku se suší a dělá se z nich čaj. Výborné jsou kompoty, protlaky, sirupy a hlavně přírodní ovocný rakytníkový likér. Ten je nejlepší až rok po dozrání, ale většinou tak dlouho nevydrží. Plody se konzumují jako ovoce, a to buď čerstvé, nebo i přemrzlé. Indiáni používají tuto rostlinu v tradiční medicíně jako prostředek proti žaludečním obtížím, horečkám a jako projímadlo. Plody jsou důležitou surovinou indiánské kuchyně. Připravuje se z nich puding, rosol, konzumují se čerstvé jako ovoce, nebo se suší na zimu, dále z nich příslušníci některých kmenů připravují přílohu k buvolímu či jiným druhům masa. Rakytníkem je možné doplnit moučníky nebo mléčné dezerty. Výborný je tvarohový pohár z 200 gramů tvarohu, 4 lžic mléka a 2 lžic medu přelitý kaší z rakytníkové šťávy a medu. Na zimu si pak můžete uvařit dobrý džem z hlohu a rakytníku. Na ten potřebujeme 1kg bobulí hlohu, 1kg plodů rakytníku řešetlákového, 1kg cukru a 1 litr vody. Omyté bobule hlohu zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni až změknou. Potom je prolisujme přes síto. Plody rakytníku propláchneme studenou vodou a vymačkáme z nich šťávu přes husté síto nebo plátno. Obě hmoty smícháme, osladíme a vaříme na mírném ohni až zrosolovatí. Plníme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 90oC asi 15 min. Džem je výborný na pečivu, s jogurtem nebo místo brusinek u svíčkové na smetaně.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.