Reakce na konflikt na Ukrajině, lidé bez praktického lékaře a ničivý vítr. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček svolal jednání pracovní skupiny krizového štábu, která probere připravenost kraje na pomoc v důsledku konfliktu na Ukrajině. Kraj zároveň prověřuje připravenost krajských nemocnic v případě hospitalizací raněných a také další možnosti, jak pomoci obyvatelům Ukrajiny, kteří ze země uprchnou.

Kraj podporuje vyhlášenou veřejnou sbírku Charity ČR pro obyvatele zasažené válečným konfliktem na Ukrajině a je připraven poskytnout maximální součinnost státu a jeho institucím. Zástupci kraje jsou v kontaktu s partnerským regionem v Zakarpatské oblasti, kdy zjišťují stav a případně možnost, jak by mohli svým partnerům pomoci.

Čtěte také

V Trutnově skončili během krátké doby tři praktičtí lékaři, ti stávající mají plno. Zhruba čtyři tisíce lidí ale bez praktika nezískají například žádanku k předoperačnímu vyšetření, nemá jim kdo ukončit neschopenku ani třeba předepsat poukaz na odvoz sanitkou. Vypomoci tak musela trutnovská nemocnice.

Nedostatek praktiků potvrzuje i ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka. Mimořádně otevřená ambulance je podle něj provizorním řešením. „Povinnost nemocnice to není. Na druhou stranu se snažíme pacientům vycházet maximálně vstříc, co nám umožňuje legislativa a naše kapacity a síly.“

Čtěte také

Silný vítr s deštěm v Královéhradeckém kraji lámal stromy a ničil střechy. V severní části kraje deště a tání sněhu vzedmuly hladiny řek až na třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Hasiči měli proti běžnému dni asi dvacetkrát víc výjezdů. Dosavadní řádění živlů se naštěstí obešlo bez zranění.

Hasiči na Trutnovsku a Náchodsku vyjížděli k asi 30 čerpáním vody. Šlo hlavně o čerpání vody z rozlitých potoků ze sklepů a garáží a z lagun na silnicích. Hasiči například pomáhali s úklidem silnice v Dolní Branné, kterou voda zaplavila až do výšky jednoho metru.

autor: baj
Spustit audio

Související