Realitkám v Ostravě přibývají v nabídce volné kanceláře. Velké budovy jsou ale plné

31. květen 2021 13:35

Čím dál více samostatných velkých kanceláří teď končí v nabídkách ostravských realitek. Firmy totiž vzhledem k častější práci z domova během koronaviru hledají způsob, jak ušetřit. Ne všude ve městě je ale situace stejná. Třeba velkým administrativním budovám nájemci naopak neubývají a o poslední volné prostory se i teď v průběhu krize dokonce hlásí noví zájemci.

Volných prostor k pronájmu je poměrně hodně. „Velmi složitě se hledají nájemci velkých kanceláří, firmy spíše snižují náklady,“ říká majitel realitní kanceláře Kamil Kús, podle kterého se naopak zvyšuje poptávka po malých kancelářských prostorách.

Jiná je situace ve velkých kancelářských budovách. Například Nová Karolina Park v centru Ostravy má kapacitu téměř obsazenou stálými nájemci, mezi nimi i velkými korporátními společnostmi. O zbývající kanceláře se pak hlásí další zájemci.

Jedním z nich je třeba i místní IT firma, která má v plánu expandovat do větších prostor. „Rozšiřují svůj byznys, tak budou potřebovat další metry čtvereční a další lidi. Májí plán v roce 2022 zaplnit 600 metrů čtverečních, které by u nás chtěli využívat,“ popisuje finanční manažer Jiří Hašek.

Oblíbený coworking

Mezi podnikateli v Moravskoslezském kraji je v současnosti oblíbený i takzvaný coworking. Jedná se o sdílený prostor, kam může přijít pracovat kdokoliv a supluje tak i klasické kanceláře.

„Netráví tady 40 hodin týdně, ale přijdou sem třeba dvakrát, třikrát týdně. Najdou si zde místo k sezení, dají si tady notebook a pracují. A využívají toho, že jsou tady i jiní lidé, s kterými můžou se o něčem pobavit,“ říká ředitelka Centra pro podporu podnikání v Havířově Zuzana Palová.

Podle ní zájem o coworking neklesá ani teď v době rozvolňování koronavirových opatření.

autor: Petr Dušek
Spustit audio