Řidiči v Ústeckém kraji překračují rychlost častěji než loni. Policisté věří, že je tvrdší sankce v příštím roce přibrzdí

8. prosinec 2023 13:56

Za přestupky v silničním provozu budou od příštího roku přísnější tresty. Třeba za vyšší rychlost se pokuty zhruba zdvojnásobí. Zatímco teď řidič, který jede v obci o 20 kilometrů za hodinu rychleji, zaplatí na místě maximálně 2500 korun, nově to bude až 3500 korun, ve správním řízení pak až 10 000 korun. Navíc takový řidič dostane čtyři trestné body místo dosavadních tří.

Jedním z úseků, na kterém řidiči často nejezdí podle předpisů, je Teplická ulice v Děčíně.

„Je to v podstatě takový tranzit mezi většími městy, tak je tady ten provoz silný. Sami vidíme, že ti řidiči hodně spěchají a hodně překračují rychlost. Právě to vzhledem k hustotě provozu pak vytváří nebezpečné situace,“ vysvětluje dopravní policista Petr Malkovský.

Provoz houstne a kontrol přibývá

Za překročení rychlosti v obci loni policisté v Ústeckém kraji rozdali přes 6500 pokut za víc než 4,5 milionu korun. Takových přestupků je letos už mnohem víc.

„Letos už je to víc než 8000 přestupků – vybraná částka za ně přesahuje 5,8 milionu korun. Může za to jak zvýšená činnost policie, tak intenzita silničního provozu,“ shrnul Martin Sochr z krajské dopravní policie.

Zmínil také některé největší přestupky v rychlosti. „Zhruba před měsícem jsme při měření rychlosti v Ústí nad Labem zjistili několik řidičů, kteří se v obci pohybovali rychlostí vyšší než 130 kilometrů za hodinu.“

Města se snaží situaci v dopravě zklidnit. Pořizují si radary

„Bydlí tady i rodiny, které mají děti, a když máte tu silnici s nimi překračovat, tak je to nebezpečné, je to riziko. Takže sem na Teplickou ulici se radar určitě hodí,“ potvrdil správné rozhodnutí děčínského magistrátu policista Petr Malkovský.

Na vyřizování přestupků poslaných z radarů by měl být úřad podle náměstka primátora Ondřeje Smíška z hnutí Náš Děčín připravený zhruba v polovině příštího roku. Kromě samotného Děčína bude totiž vyřizovat i přestupky třeba z České Kamenice nebo Rumburku, kde také chtějí radnice nainstalovat radary.

„V tomto okamžiku tu máme jeden mobilní radar, který měří aktuální rychlost – tam se úsekově určitě měřit nedá. Máme připravené i nějaké projekty, že by tady byly měřící stanice s tím, že by sem tam ten radar nějakým způsobem točil,“ popsal záměr města rumburský starosta Martin Hýbl z hnutí ANO.

Ve správním řízení pak řidič za překročení rychlosti může dostat až šest bodů a pokutu od dvou do 25 000 korun.

„Ta novela zákona o silničním provozu přináší upřesnění a spousty jednání, která jsme měli v silničním provozu, a která v současné době nebyla úplně přesně definována jako protiprávní, což samozřejmě vítáme. Pokud jde o výši těch ukládaných sankcí, tak si myslím, že to odpovídá situaci v České republice a tomu, kdy se ty ukládané pokuty naposledy zvedaly,“ okomentoval novinky Martin Sochr z krajské dopravní policie.

Spustit audio

Související