Romové v Brně protestovali proti zproštění v kauze smrti mladíka u přehrady

25. březen 2024

Několik desítek lidí se v neděli 24. března shromáždilo před Krajským soudem Brně na protest proti pátečnímu zprošťujícímu verdiktu v kauze smrti mladého Roma u Brněnské přehrady. Protestující nesouhlasí s výrokem soudu, že Ukrajinec bodl a usmrtil mladíka v nutné obraně.

Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika ČTK řekl, že k soudu přišlo asi 50 lidí. Účastníci protestu podepisovali petici proti rozsudku. Měli romskou a českou vlajku, skandovali například heslo "My jsme tady doma". Dovolávali se stejného měřítka a spravedlnosti pro všechny. Akce trvala asi 30 minut, původně ohlášený pochod Brnem už na ni nenavázal.

Soudy často potrestají člověka jen za barvu kůže, uvedl jeden z řečníků. V Česku se špatně soudí, zaznělo od dalšího. „Je nejvyšší čas se dát dohromady a ozvat se," řekl zástupce romské komunity Josef Daniel. Opakovaně zaznělo, že by se Romové měli více angažovat a získat zastoupení v politice.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na síti X upozornil na to, že podle soudu i žalobce neměl případ žádný rasový ani národnostní podtext. „Rozsudek není pravomocný a byl předsedkyní senátu jasně a srozumitelně odůvodněn. V tomto smyslu není soudu co vyčítat. Zda se s jeho názorem ztotožní i případný soud odvolací, uvidíme," uvedl Blažek.

Incident u Brněnské přehrady se stal loni v červnu. Muž z Ukrajiny poblíž tramvajové zastávky při potyčce nožem zranil tři lidi, jeden z nich, mladý Rom, později zemřel. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost vyvolala v Brně nepokoje.

Čtěte také

Krajský soud v pátek Ukrajince zprostil obžaloby, protože se podle něho bránil napadení. „Máme za to, že jednání pana obžalovaného tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána v našem trestním zákoníku. Je pravda, že došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu," uvedla v pátek soudkyně Dita Řepková. Rozsudek není pravomocný.

„Jsem naštvaný, rozhořčený, je to výsměch všem Romům i všem obyvatelům této země," řekl ČTK Roman Samko, jeden z účastníků a iniciátorů protestu. Obává se, že rozsudek o nutné obraně se může stát precedentem a vlastně i návodem pro rasově motivované útoky.

„Jsou mezi námi rasisti, co nesnáší romskou komunitu. Vezme si nůž, dá si ho do kapsy, půjde provokovat tříčlennou romskou skupinu a prostě je 'nabere' a řekne 'Já jsem se bránil'. Je to návod, jak napadat Romy," řekl Samko.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.