Rosa, Listopad, Fotky... Zazpívejte si na ostravském koncertě Wabiho Daňka

1. listopad 2016

Wabi Daněk zahrál a zazpíval ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava. Koncert legendárního písničkáře jsme vám přinesli v přímém přenosu také na YouTube.

Wabi Daněk vystoupil s kytaristou Milošem Dvořáčkem v úterý 8. listopadu po 18. hodině v ostravském Divadle loutek. "V Ostravě na Černé louce bloudili jsme nevědouce. Až jsme našli krásný koutek přímo tu, v Divadle loutek," uvítal básničkou návštěvníky koncertu písničkář, který během následujících asi 75 minut odehrál a odzpíval snad všechny nejznámější písničky.

Na Rosu na kolejích došlo svým způsobem předčasně. Wabi Daněk si ji nechával na závěr koncertu, ale aby nepřišli zkrátka lidé doma u svých radiopřijímačů, zazněla v závěru hodiny přenášené do rozhlasového vysílání. "Já jsem tu píseň hrál skoro jedenácttisíckrát. A když jsem to propočetl, tak mi vyšel neuvěřitelný čas. Tu píseň jsem v životě hrál 17 a půl dne v jednom kuse," uvedl svůj největší hit písničkář.

Na koncertě zazněla také Píseň, co mě učil listopad, Outsider Waltz, Stromy, Fram a spousta dalších. Písničku Stromy na videu uslyšíte částečně v angličtině. Wabi hrál a zpíval i písničky Mirka Jaroše; konečně jeho Ostrovem pokladů celé ostravské vystoupení zahájil. A prostor dostal i vynikající kytarista Miloš Dvořáček.

Stanislav Wabi Daněk je podle Wikipedie folkový písničkář a trampský bard. Původně řidič záchranné služby se na hudební scéně pohybuje už od 70. let. Asi nejznámější písní, o níž se někdy mluví jako o novodobé trampské hymně, je Rosa na kolejích. K dalším hitům patří Píseň, co mě učil listopad, Outsider waltz, Fotky nebo Montgomery.

Kytarista Miloš Dvořáček se na profesionální dráhu vydal v roce 1974, kdy se stal členem skupiny Kantoři. Spolupracoval a hrál také s Pavlem Dobešem. Od roku 1995 hraje s Wabi Daňkem. Příležitostně vystupuje i se synem, který hraje na bicí, jako duo MaM.

autor: tif

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka