Rozhlasový seriál mapuje sto let Národního divadla moravskoslezského

29. srpen 2019

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě slaví sto let od svého založení. Český rozhlas Ostrava připravil k tomuto výročí dokumentární seriál, který století divadla mapuje. V letošním roce uslyšíte osmnáct dílů, každou neděli jeden, další budou následovat v roce příštím.

Seriál se začíná už v roce 1906, kdy úvahy o stálém českém divadle v Ostravě nabývaly na intenzitě a na významu. Německé divadlo mělo rok před otevřením a to české mohli diváci vidět jen v podání kočujících společností různé úrovně. 

Městské divadlo v 20. letech 20. století

Hned první sezóny naznačily dilema, které ostravské divadlo a divadlo obecně provází dodnes: uvádět náročný repertoár a riskovat nezájem diváků, nebo se soustředit na lehčí kusy, mít vyprodáno, ale rezignovat na podstatné umělecké sdělení?

Ale náš seriál samozřejmě nebude jen divadelní dějepravou. S využitím písemných i zvukových archivních materiálů uslyšíme hlasy mnoha významných umělců, kteří v Ostravě hráli, zpívali, či režírovali.

Dozvíme se také mnoho zajímavostí z divadelního zákulisí a poznáme řadu osobností a profesí, bez nichž by divadlo nemohlo existovat, ačkoli je samotné divák na jevišti nikdy nespatří.

Celý cyklus připravuje Marek Pivovar za odborného dohledu teatrologa Jiřího Štefanidese a v dramaturgii Evy Lenartové. Průvodci jsou herci NDM Renáta Klemensová a Tomáš Jirman, v jednotlivých dílech však uslyšíme i  řadu dalších skvělých členů činoherního souboru.

První díl odvysíláme 1. září v 15.30.

autor: ele
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.