Salát osprchujte a schovejte do lednice, vydrží čerstvý a křupavý. Připravíte z něj i omáčku
Hlávkový salát je nejlepší čerstvě sklizený – je křupavý a jemně nasládlý. Pokud ho nesklízíte na vlastní zahrádce, může se tomu kupovanému stát, že povadne. Původní křupavost mu vrátíte tak, že ho před přípravou osprchujete studenou vodou a vložíte ho na 15 minut do lednice.
Na prodloužení čerstvosti funguje i to, když mu dole odkrojíte kus stonku, položíte ho na talířek s vodou a opět vložíte do chladu ledničky. Pokud budete vodu denně vyměňovat, celá hlávka salátu zůstane čerstvá o několik dní déle. Při zpracování hlávky salátu ho nikdy nekrájejte, ale postupně odebírejte vrchní listy.
Recept na omáčku z hlávkového salátu
Salát operte, nakrájejte na tenké proužky a vymačkejte přebytečnou vodu. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte světlou jíšku. Do jiného hrnce si dejte vařit osolenou vodu, do jíšky přidejte nakrájený salát, promíchejte a zalijte osolenou vroucí vodou. Nechte provařit asi 1-2 minuty a zalijte smetanou. Do hotové omáčky přidejte rozkvedlaný žloutek a na závěr dle chuti pouze dosolte.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.