Sanace svahu nad dlouho uzavřenou silnicí mezi Českou Kamenicí a Kytlicemi je hotová, teď přichází na řadu úklid

14. listopad 2023

Od loňského léta uzavřená silnice mezi Českou Kamenicí a Kytlicemi na Děčínsku se brzy otevře pro dopravu. Správa a údržba silnic dokončila sanaci svahu, ze kterého padalo na vozovku kamení. Dlouho nebylo jasné, kdo práce na stabilizaci svahu zaplatí, nakonec se o náklady podělí tři strany – obec Kytlice, město Česká Kamenice a Ústecký kraj.

„Svodidla jsme sundali, aby se nerozbily – jak vidíte, větší kameny napadaly až do potoka,“ ukazuje Aleš Kocián z děčínského provozu Správy a údržby silnic. Stojí přitom na silnici, na které bylo vytvořeno dopadové lože pro nestabilní kameny ze zhruba půlmetrové vrstvy štěrku.

Na 140 metrů dlouhém úseku teď kromě štěrku leží i obrovské pískovcové balvany. Všechno, co teď na silnici leží, teď musí dělníci pomocí nakladače naložit a odvézt na vrchní stranu skalnaté stráně – tam materiál poslouží jako podklad štěrkové cesty. Na svah pak ještě přidělají bezpečnostní čidla.

Sanace svahu nad dlouho uzavřenou silnicí mezi Českou Kamenicí a Kytlicemi je hotová, teď přichází na řadu úklid

 „Nahoře je určeno asi šest míst, na kterých budou čidla, napojená na semafor. Na tom pak bude stále svítit zelená, ale pokud by nastal problém, rozsvítí se červená, aby lidé neprojížděli,“ vysvětluje Kocián.

Ze svahu odstranili dělníci zhruba 500 kubických metrů kamení – úklid takového množství materiálu smíchaného se štěrkem zabere hodně času. „Budeme se snažit tu cestu zprovoznit do pondělí 20. listopadu – když nás nezklame technika, tak to půjde,“ dodává Kocián.

Silnice byla uzavřená přes 1,5 roku

Uzavřená silnice komplikovala víc než rok a půl život obyvatelům Kytlic a Mlýnů, do práce nebo do škol museli jezdit po dlouhých objížďkách. Dlouho totiž nebylo jasné, kdo sanaci svahu, původně odhadovanou na 20 milionů korun, zaplatí.

O náklady, které nakonec byly zhruba sedm milionů korun, se nakonec podělí tři strany – Ústecký kraj, Česká Kamenice a Kytlice.

Spustit audio

Související