Santa na turné

15. září 2003

Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí… Už to tak vypadá. Začalo září a hlavně obchodníci už se na nápor největších tržeb připravují. A nejen obchodníci. Na Vánoce už se připravují i různé spolky.

Nadace Terezy Maxové zítra pořádá posezení se Santa Clausem. Tento muž se totiž na svém evropském turné zastaví i v Praze. Připadá vám to v tuto roční dobu neobvyklé? Posezení se všetečnými otázkami dětí je naplánováno opravdu poněkud předčasně, ale to v našich zeměpisných šířkách vůbec nevadí. Každé dítě totiž ví, že Santa Claus nosí dárky všude okolo, ale u nás ne. Do českých domácností pořád přináší úhledné balíčky Ježíšek. Santa Claus, který volí cestu komínem, by v panelácích s dálkovým topením těžko uspěl. Taky své soby by tady neměl kde zaparkovat, když ve většině měst platí povolení k parkování pouze s platnou kartou. Takový špás by se mu pořádně prodražil. Ten bodrý muž s velkým břichem, v červeném kabátku a s bílým vousem je navíc věčně veselý a jeho pokřik HOHOHO by narušoval poklidnou atmosféru Vánoc s tichým zpěvem koled. V jeho případě taky odpadá ta tajemná hříčka na posílání přání na neznámou adresu adresátovi, kterého nikdy nikdo neviděl. Santa má ztíženou roli v případech, kdy se dárky nesetkaly s očekáváním dětí. Pokud už totiž dovedou psát, poznačí si do svých kalendářů, že se mají za rok při setkání s kterýmkoli z milionů jeho dvojníků hlásit o své právo na reklamaci. A není divu, že se tu a tam splete. Lítá si po světě a úředničinu za něj vyřizují skřítci. Jejich odborová organizace pak na protest proti dlouhé pracovní době seká záškodničinu. Ježíšek je takových lapálií ušetřen. Sedí doma a vyčkává na dopisy. V klidu, v pohodě, v teplíčku. Objeví se až na Štědrý den, a pokud se vám nelíbí, co nadělil, stěžujte si třeba na lampárně. Rozhodně o tom s vámi nebude diskutovat uprostřed září.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.