Šárka Mokrá: Ostrava bude centrem ženského běhu

31. květen 2019

Přibližně 2000 žen se první červnový den postaví v Ostravě na start sedmého ročníku Českého běhu žen. Další stovky dětí a dospělých vyrazí ulicemi krajského města na Rodinný běh. Závod letos doplní dosud nejrozsáhlejší doprovodný program.

„Tradičně nabídneme atraktivní program nejen pro ženy. Sport, zábava, tvoření a mnoho dalšího čeká na všechny příchozí. Velký prostor dostane i charita,“ uvedla manažerka projektu Šárka Mokrá.

Návštěvníci akce, která každoročně láká tisíce lidí, se budou moci setkat i s řadou osobností, například úspěšným sportovcem a trenérem Janem Železným nebo televizním moderátorem Michalem Dusíkem. S primářem dětského oddělení Vítkovické nemocnice Janem Boženským a jeho týmem se zase budou moci poradit o tom, jak dbát na výživu a pohyb dětí, aby se správně vyvíjely a vyhnuly se vyčerpání nebo obezitě.

Trofeje Českého běhu žen

Poprvé bude součástí Českého běhu žen také Slavata triatlon tour. Projekt Tomáše Slavaty propojuje děti z dětských domovů a znevýhodněných rodin prostřednictvím sportu. „Důležité pro nás je, že se zapojí i děti z dětských domovů a že můžeme pomoci zprostředkovat sport i dětem ze sociálně slabých rodin,“ podotkla Mokrá.

Velké odhodlání a ještě větší radost z výkonu. Český běh žen si holky užily

Start závodu na 5 km

Desítka dam, které se dobrovolně přihlásily na tréninkové lekce před Českým během žen, ze sebe na pětikilometrové trase vydala maximum. Třeba slečna Radka se po boji s rakovinou vrátila zpět mezi běžce, jiné ženy zase překonaly vlastní pohodlnost a plánují, že v běhání budou pokračovat.

V závodě zaměřeném na ženy-běžkyně je i letos připraveno několik tratí, nejdelší měří deset kilometrů. Další závody pak budou na trasách dlouhých pět nebo 2,5 kilometru. Závodí se i v severské chůzi na 2,5 kilometru.

„Závod je určen pro všechny výkonnostní kategorie, nebude chybět ani týmová soutěž. Ty nejlepší běžkyně se stanou majitelkami trofejí od uznávaných českých výtvarníků Josefa Divína a Jaroslava Koléška,“ doplnila Mokrá.

Podrobnosti k programu i samotným závodům lze získat na webových stránkách www.ceskybehzen.cz.

zdroj: ČTK
Spustit audio