Sbírat se dá cokoliv. Třeba staré pračky

1. duben 2015

Stará mechanická pračka z časů, kdy u nás doma ještě nebyl elektrický proud, prý vypadá jako lis na maliny. A právě takovými skvosty je zaplněná stodola Libora Hajdy ve Vraclávku, části obce Hošťálkovy u Krnova.

Sbírat staré dřevěné mechanické pračky, to chce odvahu a především mít na takové věci místo. Nejlepší prý je pořádná stodola.

Básník a všeuměl Libor Hajda z Vraclávku na Krnovsku má obojí. K tomu také trpělivost při shromažďování starých skvostů, protože jak říká, do jeho kompletní sbírky starých praček, valch, mandlů a ždímaček chybí už jen několik kousků.

Pokud vás zajímá, jak staré pračky fungovaly, jak vypadla kombinovaná pračka se ždímačkou, kolik druhů se kdysi vyrábělo valch a z jakého materiálu, pak si poslechněte záznam magazínu Křížem Krajem - viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.