SDH Doubrava. Hasič je člověk, který žije dvakrát

3. červen 2016

Sbor dobrovolných hasičů z Doubravy na Karvinsku má přes sto členů. Jsou připraveni pomáhat i sportovat. Vyjíždějí na pomoc i mimo obec.

Ve sboru dobrovolných hasičů v Doubravě na Karvinsku je spousta mladých dětských závodníků a závodnic. Pořád se smějí a něco si mezi sebou šuškají, každopádně je z nich znát, že mají svůj tým, své družstvo, a za tu svou partu jsou ochotni bojovat. Možná je to také tím, že už při vstupu do hasičské zbrojnice se dozvíte jejich heslo – hasič je člověk, který žije dvakrát, jednou pro sebe a podruhé pro ostatní.

Zdeněk Sosna je starostou Sboru dobrovolných hasičů v Doubravě už 16 let. Za jeho éry se členská základna zvětšila na současných 107 malých i dospělých hasičů.

„Mám tady několik mých odchovanců ještě z časů, kdy jsem dělal vedoucího mládeže. Mnozí kluci si později vzali děvčata ze sboru a dnes mají malá hasičata, která jsou také našimi členy. Je to prostě takový koloběh hasičského života,“ říká Zdeněk Sosna.


Dobrovolné hasiče z Doubravy na Karvinsku můžete až do pátku 10. června 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI DOUBRAVA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Každý rok připravují zdejší hasiči několik velmi zajímavých akcí. Například Memoriál Jendy Neděly, stavějí a později kácejí májku, mají soutěž starých pánů, tedy závody veteránů, pro děti připravují Mikulášskou nadílku, pro velké hasičský ples, předvelikonoční zábavu a spoustu dalších akcí.

Jejich hlavním posláním je ale zasahovat a pomáhat tam, kde je jejich techniky a zkušeností zapotřebí. „Jsme zařazeni do kategorie JPO III, a tak máme to štěstí, že zasahujeme i mimo naší obec,“ vysvětluje velitel zásahové jednotky Pavel Slávik. Štěstí je v tomto případě myšleno v duchu hasičské tradice pomáhat bližnímu svému. Jejich chloubou je tři roky stará cisterna TATRA 815-7 4x4, což jim mnohé sbory závidí.

Celý medailonek hasičů z Doubravy v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Oblíbená písnička: hasiči z Doubravy si rádi notují hit kapely Hec nazvaný V mládi jsem se učil hasičem (originál je od kapely Premier - Hrobař).

autor: Artur Kubica
Spustit audio