Šéfkuchař Roman Paulus o michelinských hvězdách: K životu nepatří jen výhry, je to jedna z disciplín
Patří mezi gastronomické špičky. Jako první český šéfkuchař získal michelinskou hvězdu – poté ji pětkrát obhájil. Je také porotcem oblíbeného rozhlasové pořadu Pochoutkový rok.
Už jako dítě se dostal k vaření a měl v tom brzo jasno. Proto šel do učení na kuchaře a ještě během studií se mu podařilo vzdělávat se v zahraničí. „Zjistil jsem, že je to hezká kombinace řemesla a celoživotního vzdělávání. I když jsem na škole zlobil, tak jsem vlastně studijní typ. Jen to musí probíhat jinak než ve škole,“ říká oceňovaný šéfkuchař Roman Paulus v pořadu Alex a host.
Ze školní jídelny si žádné trauma neodnesl. „Pamatuju si, že tam nebyl dobrý čaj. Ale asi mě jídlo neoslovilo, hodně jsme tam zlobili a jednu dobu jsem měl zákaz chodit do školní jídelny. Při kurzech vaření se hodně potkávám s tím, že lidé nemají něco rádi právě kvůli školní jídelně. Na druhou stranu vařit pro tolik dětí je velmi náročná disciplína a zavděčit se všem asi nejde.“
Zkušenosti ze světa a michelinské hvězdy
Čtěte také
Díky vaření zažíval různá dobrodružství po světě, pracoval i na lodi. „Bavíme se o devadesátkách, kdy gastronomie tady nikoho moc nezajímala. Ten boom tady nastal až tak po roce 2005, kdy se to raketově zvedlo. Dnes jsme se posunuli tak daleko, že se člověk může realizovat i tady. Já sám už vyrážím spíš jen na stáže nebo malé objevné cesty.“
Kdysi měl touhu odjet na Blízký východ nebo do Asie. „Chtěl jsem být šéf nějakého velkého hotelu. Ale to mi bylo něco přes třicet. Pak už mi dávalo smysl zůstat tady. Je tu krásné místo usadit se tu a založit rodinu. Takže všechno dopadlo, jak mělo,“ je spokojený šéfkuchař.
Třináct let strávil v restauraci Alcron. Pod jeho vedením získala šest michelinských hvězd. „Je to velká radost pro kuchaře a pro všechny, kdo na tom pracovali. Je to velké ocenění pro celý tým a gastronomii jako takovou. K životu ale nepatří jen výhry, je to jedna z disciplín.“
Rodinné poklady v Pochoutkovém roce
Už třetím rokem je porotcem oblíbeného pořadu Pochoutkový rok. „Je to strašně hezkej pořad. To porotcování a být součástí tohoto procesu s dalšími porotci a moderátorem Patrikem Rozehnalem je milý a je to pro mě velká čest. Posluchači posílají strašně zajímavý recepty, hodně jsem se naučil.“
Čtěte také
„Kdo si myslí, že se už nemůže nic naučit, to je začátek konce. Naučit se můžete od kohokoli cokoli a od těch posluchačů jsou to kolikrát rodinné poklady, které se uchovávají po generace. Recept tak má i svůj příběh.“ Vítězem roku 2025 je recept na 100 let staré rohlíčky máčené v másle.
Kdy mají šéfkuchaři nejvíc práce? Kdo u Paulusů vaří na Vánoce a kdo peče cukroví? Jak velká rána je přijít o michelinskou hvězdu? Šel by na silvestrovskou hostinu raději jako host, nebo kuchař? Baví vařit jeho děti? Poslechněte si v pořadu Alex a host.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka

