Senioři novojičínského Domova Duha mají přenosné zahrádky

14. listopad 2016

Pěstují bylinky nebo zeleninu, aniž by opustili své pokoje nebo společenské místnosti. Obyvatelé novojičínského domova pro seniory Duha se mohou hrabat v hlíně, i když už jim nohy příliš neslouží. Mobilní záhonky byly jedním z důvodů, proč právě tento domov získal první cenu kvality v sociální péči, kterou organizuje vládní Rada pro kvalitu.

U jednoho ze stolečků sedí paní Veronika Dědičová. „Aspoň něco můžu dělat,“ říká obyvatelka Domova Duha nad záhonkem jahod. „Ostříhám ty suché listy, musí se to pohnojit a okopávat. A potom, na jaře zase, jenom trhat a jíst,“ těší se.

V jednom ze zákoutí domova sedí u vozíku s hlínou i paní Marie Hrabovská. „Budeme do toho truhlíku sadit třezalku, pažitku a rozmarýn. Pak to použijeme v kuchyni a na čaj. Baví mě to,“ dodává seniorka.


Pro nás je prioritou, aby se lidé zaměřovali na takové aktivity, které jsou pro ně vhodné, které se jim líbí.

„Na jaře jsme sadili kedlubny, ředkvičky, potom si je uživatelé sklízeli. Potom si z toho připravovali různé pokrmy nebo dozdobovali jednohubky a tak dále,“ popisuje Jana Tořová, vedoucí přímé péče v Domově Duha v Novém Jičíně.

„Zjišťujeme již před nástupem uživatelů do naší služby jejich zájmy, čím se zabývali. A řada z nich se zabývala prací na zahrádkách, takže jsme i tady tuto činnost chtěli jim umožnit u nás,“ vysvětluje Tořová.

Čtěte také

O mobilní zahrádky pečuje asi dvacet obyvatel domova, mezi nimi i jeden muž. K dispozici mají dva vozíky s hlínou a několik truhlíků. Dělba práce prý funguje skvěle. „Že se chviličku věnuje někdo, že to okope, druhý že to zalije. Takže takhle se spolupodílejí na té činnosti,“ říká Jana Tořová s tím, že domov chce pořídit další vozíky s hlínou a zavede v nich pěstování květin.

Právě mobilní zahrádky zčásti přispěly k tomu, že novojičínský Domov Duha získal první cenu za nejlepší sociální péči v zemi. „Udělal se tady velký kus práce. Proto si myslím, že ta cena náleží pracovníkům Domova Duha,“ pochvaluje si ředitelka domova Dana Jančálková.

Marie Hrabovská přesazuje s pomocí pracovnice Domova Duha bylinky

Když koncept v praxi funguje

„Pro nás je prioritou, aby lidé netrávili čas na pokojích, ale aby se dostávali z pokojů ven. Aby se zaměřovali na takové aktivity, které jsou pro ně vhodné, které se jim líbí, v kterých mají zálibu,“ dodává ředitelka.

Podle Dany Jančálkové je hlavní předností domova práce s imobilními obyvateli pomocí konceptu bazální stimulace. Praktikují ho už třetím rokem. „To je jak s těmi mobilními zahrádkami. Můžete přeškolit mraky pracovníků, ale důležité je, jak ti pracovníci to naplňují v praxi. A tady ta děvčata to v praxi naplňují,“ uzavírá.

O atmosféru domova devadesáti klientů se v novojičínské Duze stará čtyřicet pracovníků.

Novojičínský Domov Duha
autor: Michal Polášek
Spustit audio