Silniční kontroly v praxi si v Beskydech vyzkoušeli studenti policejní školy z Holešova

27. únor 2024 07:40

Propadlé doklady, nepřipoutaný pes nebo nečitelná registrační značka. Některé z prohřešků řidičů, které v pondělí kontrolovali policisté v rámci preventivní akce na odpočívadle pod Pindulí  na Novojičínsku. Zjišťovali, jestli řidiči nejsou opilí a jestli mají v pořádku svá auta. Poprvé si také silniční kontrolu v praxi vyzkoušeli studentky a studenti policejní školy v Holešově.

Anastázie Novosadová studuje takzvanou zkrácenou policejní přípravu, jako její kolegové. Než nastoupila k policii, pracovala na poště. „Dnes tady máme takovou premiéru, jsme nervózní. Nějaké nácviky byly, ale ta nervozita tady je,“ přiznává.

Většina kontrolovaných řidičů měla vše v pořádku až na malé výjimky. Jedna paní neměla připoutaného psa, i když postroj pro něj měla. Asi nejhůře na tom byl řidič jednoho dřevařského kamionu. „Doklady měl v pořádku, ale než vjede na pozemní komunikaci, měl by mít očištěná světla, značky, výhled z vozidla. Zatím jsme to řešili domluvou,“ říká k nedostatkům praporčík Kapča.

Každý z kontrolovaných řidičů dostal od koordinátorů BESIPu reflexní pásku, informační letáčky a jednorázový alkohol tester.

V loňském roce se v Moravskoslezském kraji stalo téměř 10,5 tisíce dopravních nehod. Celkem 504 viníků řídilo pod vlivem alkoholu nebo drog. V obou případech to bylo o 16 více než v roce 2022.

Spustit audio