Šípkový, mateřídouškový nebo lipový čaj. A pampelišková káva. Nápoje výborné pro zdraví v zimě

22. listopad 2025

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:45 Rozhovor se zpěvačkou Kamilou Nývltovou
  • 02:52 Módní trendy a kožené kabáty a bundy
  • 07:52 Jak mohou léčivé bylinky a čaje přispět k našemu zdraví?
  • 13:05 Expert na etiketu Daniel Šmíd na téma: restaurace s asijskými specialitami
  • 17:49 Poslední díl seriálu o bydlení: podíváme se do budoucnosti
  • 21:36 Ohlasy posluchačů na galavečer ankety Šarmantní osobnost roku

Na podzim i v zimě je příjemné vypít si lahodný a horký čaj. PharmDr. Eliška Vencovská je doktorkou farmacie a zároveň se zabývá bylinkami. V tomto období doporučuje využívat například bylinkové kořeny, protože právě do nich se po létě koncentrují léčivé látky. Může to být kořen pampelišky, kostivalu nebo kozlíku.

Čtěte také

Stále aktuální je také hloh, který napomáhá s regulací krevního tlaku. Nebo šípek, to je výborný zdroj vitamínu C.

Co dalšího můžete z darů přírody využít? Na to se Elišky Vencovské zeptala Jana Kudyvejsová. Když nasbíráme květy nebo zelené části bylin, tam si se zpracováním většinou umí lidé poradit. Jak ale zpracovat kořeny?
Kořeny zpracováváme tak, že je opláchneme, pak osušíme, pokud možno, rozřízneme na menší části. A potom záleží od typu kořenů. Ale nechávají se na volno sušit skryté před sluncem. Někdo používá přímo sušárny a sušičky, nebo se suší na suchém místě. Kořeny vyžadují samozřejmě delší dobu na usušení, je to ale hodně individuální.

Jak potom s takovým usušeným kořenem pracovat dál? Jaké je jeho použití?
Sušený kořen se dá opražit. Například kořen pampelišky se dá upražit, namlet a udělá se z něj třeba pampelišková káva. Dokonce jsem narazila i na kavárny, které míchají základní složku kávy právě s pampeliškovou kávou a má to velice zajímavou chuť.

Čtěte také

Pampelišková káva v této formě obsahuje velké množství hořčin, které mohou podpořit trávení a mohou pomoci při různých zažívacích potížích. Nebo na podporu jater a podporu tvorby žluči.

Nebo můžeme použít kořen přímo do čaje. Ale zase je potřeba brát v potaz, že kořen je nahořklý. Je tedy zapotřebí jeho množství upravit nebo nakombinovat s dalšími bylinkami tak, aby byl čaj pitelný.

Pojďme se podívat na zahřívací čaje a směsi. Aby to byl i nápoj léčivý. Co bychom tam mohli všechno dát?
V první řadě je důležité si říci, pro koho ten čaj bude. Zda bude pro dospělého, pro dítě nebo pro někoho se speciální diagnózou a chronickým onemocněním. Podle toho volíme do čajů bylinky.

Čtěte také

Zvolíme jednu hlavní bylinu, která bude tvořit většinu čaje, a potom se k ní přidávají další dvě až tři bylinky.

Z těch, které já ráda používám a jsou vhodné pro dospělé i děti, je to již zmiňovaný šípek. Šípkový čaj je lehce nakyslý, ale stále lahodný. Existují studie potvrzující, že pravidelné popíjení šípkového čaje má pozitivní vliv na naše zdraví.

Ale protože je nakyslý, je zapotřebí k němu přistupovat individuálně. Pokud má někdo trávící potíže, tak by čaj mohl dráždit žaludek při pravidelném popíjení.

A potom se k šípku, či jiné hlavní složce, dají přidávat další bylinky. Pro období podzimu a zimy volíme takové byliny, které podpoří imunitu. A fungují trošku jako adaptogeny, to znamená, že obsahují látky chránící náš organismus před stresem.

Čtěte také

Co by tam mohlo být proti stresu?
Já často sahám po bylince, která není od nás původem. Tulsi či bazalka posvátná má jemnou, nasládlou chuť, možná trošku do škořicova. Tu používám do směsí pro dospělé. Napadá mne také třeba Rooibos, který by se mohl dát do kombinace, aby se to hezky prohřálo.

Potom třeba mateřídouška, která působí na dýchací cesty. Samotný mateřídouškový čaj je velice lahodný a je to bylinka, která se hodí i pro děti. Působí nejen na dýchací cesty, ale pomáhá i zklidnit. Takže pokud dítě trápí například nespavost, může se mateřídouška využít.

A typickou bylinkou, která nám může dobře pomoci při horečkách a je také silným antipyretikem, tak to je lipový čaj.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18. hodině a v neděli po 11. hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu