Ski areál Kopřivná zdobí obří sochy vyrobené z desítek tun ledu

3. únor 2021

Sochy v nadživotní velikosti vyrobené z desítek tun ledu se staly ozdobou Ski areálu Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku. Majitelé střediska se výstavou snaží zatraktivnit současnou zimní sezonu, kdy jsou areály uzavřené kvůli opatřením proti koronaviru.

Výstava je u horní stanice lanovky. Její provoz je sice kvůli dalším vládním restrikcím od minulého víkendu zastavený, lidé se však k sochám mohou dostat na běžkách i pěšky, řekl ČTK šéf areálu Karel Ležatka.

„Rozhodli jsme se v této zvláštní době lidem nabídnout nějakou venkovní atrakci, neboť vše je zavřené a není kam jít. Proto jsme poprvé v historii udělali výstavu ledových soch. Objednali jsme zhruba 40 tun ledu a po celý týden tady šest řezbářů vyřezávalo různá sousoší a sochy, které mají vazby ke zdejšímu kraji a k legendám, které se tady předávají z generace na generaci,“ uvedl Ležatka.

U horní stanice lanovky, kde sochy jsou, vede běžecká trasa, takzvaná Kapitánská cesta, dojít sem mohou zájemci i procházkou. Sedm soch doprovází na podstavcích také legenda, která se k nim vztahuje. V noci jsou sochy na tomto panoramatickém výhledu také barevně nasvícené, doplnil vedoucí areálu.

Na výstavě mohou turisté spatřit například sochu spojenou s legendou O sovím králi, která se vztahuje k nedalekému Sovinci na Rýmařovsku. Nechybí zde ani vyobrazení čerta a jeho družky. Na výstavu návštěvníky upozorňuje i několikametrový sněhový drak umístěný ve spodní části areálu.

Ztracená sezóna

Podle Ležatky by měly obrovské sochy na Kopřivné vydržet několik týdnů, záležet bude ale na počasí. V současné době panují ideální sněhové podmínky. Přesto musí zůstat areál stejně jako ostatní lyžařská střediska uzavřený.

„Mám nasněženo tolik, že bychom mohli lyžovat i o Velikonocích. Dosavadní ztráty se pohybují kolem 25 milionů korun. Sezonu už nedoženeme, ale pokud by se areály nyní otevřely, mohli bychom ztráty alespoň snížit,“ podotkl Ležatka.

Jednání vlády považuje za podraz, stejně tak nechápe nutnost uzavření horského hotelu, který je součástí areálu, vzhledem k tomu, jak jsou v Malé Morávce zaplněné chalupy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související