Skladatel a hudební režisér Antonín Bulka slaví 80. narozeniny a 50 let v rozhlasu

16. říjen 2024

Rodák z Hor Matky Boží na Klatovsku Antonín Bulka působí už půl století jako hudební režisér Českého rozhlasu Plzeň. Pod jeho vedením byly natočeny stovky folklorních, symfonických, komorních i dechovkových skladeb. Pracoval s mnoha vynikajícími orchestry, sólisty i dirigenty všech žánrů, od kterých se, jak sám říká, hodně naučil. 

Antonín Bulka odešel po vojně, absolvované v Klatovech, do Českých Budějovic a následně do Prahy. Nenašel tam ale byt a v Plzni se mu příležitost naskytla. A zároveň s družstevním bytem se objevil i konkurs na pozici hudebního režiséra. Konkurs vyhrál a záhy se ocitl v hudební redakci s takovými osobnostmi jako byl Zdeněk Bláha, Jan Slimáček, Jan Málek nebo Jiří Teml.

Antonín Bulka režíroval natáčení folkloru, komorní hudby, bigbítu i opery. Na vlastní kůži zažil obrovský rozvoj nahrávací techniky a potvrzuje, že dnes je všechno mnohem snazší a rychlejší.

K narozeninám připravil dvojalbum písní s názvem Opus 80. Bude ho křtít 31. října od 18 hodin v HiFi klubu Klatovy.

Jak se přihodí, že se zapomene natočit 8 taktů sborového zpěvu? Pohádal se Antonín Bulka někdy s mistrem zvuku? Kritizoval skladby, které jako hudební režisér nahrával, když se mu nelíbily? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.