Sklárna Moser má už druhého rytíře, stal se jím mistr Zdeněk Drobný

27. červen 2024

Karlovarská sklárna Moser slaví mimořádný úspěch. Její mistr sklář Zdeněk Drobný převzal 6. června při slavnostní ceremonii z rukou francouzského velvyslance v České republice prestižní rytířský Řád umění a literatury.

Toto významné ocenění bylo sklárně Moser přiděleno už podruhé. Dříve jej obdržel pouze jeden český sklář, mistr rytec Tomáš Lesser v roce 2020. „Dozvěděl jsem se to v říjnu. Nechtěl jsem tomu zpočátku věřit. Ocenění je to za celoživotní práci, a že jsem se vrátil k původní tradici. Jsem pyšný na firmu Moser, necítím se jinak, ale stále to vstřebávám. Je to úspěch nejen pro Moser, ale celý Karlovarský kraj,“ řekl Zdeněk Drobný.

Celá rodina je z úspěchu skláře nadšená. Na fotce Zdeněk Drobný s manželkou

Tento druhý rytířský titul je pro sklárnu obrovským úspěchem, který potvrzuje její unikátní postavení mezi světovými sklářskými manufakturami. Udělením rytířského řádu se Zdeněk Drobný zařadil mezi významné osobnosti jako Václav Havel, Jiří Menzel nebo Bohumil Hrabal.

Ve sklárně působil celý svůj profesní život, přesně 51 let. Podle vedení společnosti foukal ty nejnáročnější objekty a nápojové soubory včetně těch, které pak putovaly na královské tabule. Sklářství vnímal jako poslání, do kterého dával své maximální nasazení.

V souvislosti s oceněním představil Moser svou novinku, limitovanou edici vázy ERA. „Když jsem se dozvěděl, že dostanu rytířský řád, vrátil jsem se po dvou letech v důchodu na huť, abych pro radost z ocenění vyfoukl u sklářské pece novou vázu. Bylo to pro mě velkým potěšením,“ dodal Zdeněk Drobný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.