Skříň či kostel ve svatováclavském vysílání

24. září 2009

Sváteční pondělí 28. září přinese několik změn v našem vysílání. V čase Apetýtu si můžete poslechnout rozhlasovou hru scénáristky Jany Janíkové Skříň, o hodinu později se pak můžete zaposlouchat do pořadu o šikmém barokním kostele svatého Petra z Alkantary v Karviné.

Programové schéma bude podobné nedělnímu. V ranním bloku tak nebudou krátké zprávy v půl a přehled regionálního tisku. Ostatní pravidelné tituly ve vysílání zůstávají beze změny.

Pro sváteční odpoledne jsme pro vás připravili rozhlasovou hru Skříň. Zkušená scénáristka Jana Janíková napsala rozhlasový text pro dva herce. Dialog mezi otcem a dcerou se odehrává v reálném čase a během něj se odkrývají klíčové tramuatické okamžiky vztahu dvou osamělých lidí. V režii Evy Lenartové účinkují Stanislav Malý a Alena Sasínová-Polarczyk. Poslouchat můžete po zprávách v 15:00.

O hodinu později vám nabídneme příběh barokního kostela svatého Petra z Alkantary. Ten jako jedna z mála stojících staveb připomíná původní Karvinou, staré hornické město, které bylo v minulém století těžbou uhlí vymazáno z povrchu země. I samotný kostel přežil jen zázrakem. V důsledku poddolování pod ním klesla půda o více než třicet metrů a kostel se přitom silně naklonil.

Další vysílání zůstává beze změny. Zapojit se tak můžete do tradiční pravidelné Hudební pošty nebo Radionky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.