Slevy se občas nevyplatí.

25. září 2010

Obchodní centra lákají k nákupům. Za poloviční cenu tam dostanete věci, které nepotřebujete, a k tomu utratit obrovskou sumu navíc. Možná někdy stačí nabídek si nevšímat.

Mluví-li někdo o předvánoční nákupní horečce, není tak úplně přesný. Útok na naše peněženky je totiž v posledních letech setrvalý a celoroční. Třeba hned po Vánocích začaly obrovské slevy, kterých není možné nevyužít. Znám dokonce několik lidí, kteří si kvůli podstatně nižším cenám zboží plánují oslavy Vánoc až na konec ledna. V podstatě je ale můžete oslavit kdykoli. Kamkoli se totiž vrtnete, nejenže vám v každém krámu nabízejí možnost ušetřit nějakou tu stovku, načasovanou na kterýkoli svátek, ale navíc vás lákají do vybrané společnosti klubů svých sympatizantů. Stačí nadiktovat pár údajů o sobě a dostanete plastovou kartu se svým jménem. Ta se určitě stane vítanou barevnou výplní jinak prázdné peněženky a vzápětí vám do domácí poštovní schránky začnou chodit nové nabídky slev a akcí. Kupte si dva, dostanete třetí zadarmo, kupte si boty, dostanete k nim tkaničky, získejte nového člena klubu, dostanete lízátko. Záleží na vaší nátuře. Buď ještě nerozlepené obálky rovnou zahodíte do koše nebo se necháte polapit. Pak už to ale máte na doživotí. Obchodníci jsou taky hodně vynalézaví v tom, jak vám nákup zpříjemnit. Tu vám podstrčí dáreček, tu vám nabídnou nižší cenu příštího nákupu, tu pro vás cenovku upraví tak, že začnete mít výčitky svědomí až u pokladny, kdy už je na nějaké rozvažování pozdě. Mistry v tomto oboru jsou zelináři. Přišli s novým fíglem. Na cedulky píší cenu, ale za půl kilogramu. Má rada na závěr zní - nenechte se zblbnout.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.