Slezské derby fotbalové Ostravy s Karvinou vyhrál Baník 3:0

8. listopad 2019 21:50

Fotbalisté Ostravy zdolali v duelu 16. ligového kola Karvinou 3:0. Baník rozhodl o vítězství ve slezském derby třemi standardkami: úvodní dvě ligové branky dal Jakub Pokorný, ve druhé půli se z přímého kopu trefil Jiří Fleišman.

Karviná v nejvyšší soutěži popáté za sebou nebodovala ani neskórovala a zůstala předposlední. Ostrava po třech kolech zvítězila a posunula se na páté místo neúplné tabulky.

„Bylo to hodně špatné, jsme na sebe hodně naštvaní. Porážíme se sami, dostaneme tři góly ze standardek. Pokud chceme sbírat body, tohle se nemůže stávat, musíme být zodpovědnější,“ řekl novinářům gólman Karviné Martin Pastornický.

Karviná po sérii neúspěchů znovu zamíchala sestavou, valný efekt se však ani se čtyřmi změnami v základu nedostavil. Slezské derby bylo převážně o boji, v němž přece jen mírně navrch měli domácí.

Jejich převaha byla především územního charakteru a v držení míče. Nebýt zblokované rány Diopa, hostující obrana mohla v úvodu zůstat v relativním klidu.

Čtěte také

I první branka se zrodila spíše nenápadně. Po faulu na Smolu, kterému Kouřil zásahem kopačky způsobil tržnou ránu v obličeji, kopal Fleišman ve 26. minutě přímý kop z levé strany. Míč propadl na malé vápno k Pokornému, jenž pravou placírkou poslal balon k tyči a mohl oslavit svůj úvodní prvoligový gól.

„Myslím, že nám pomohl ten první gól, kdy jsme se trošku uklidnili. Po nástupu do druhého poločasu jsme se nechali zatlačit, ale naštěstí jsme to zvládli a máme tři body,“ prohlásil Fleišman.

Baník po Smolovi musel brzy po pauze vynuceně vystřídat i zraněného Reitera a hosté se v úvodu druhé půle přiblížili vyrovnání. Po rohovém kopu a závaru ve vápně však Petráň odražený míč nedokázal poslat mezi tyče.

Domácí svého regionálního rivala předčili především v efektivitě. I druhý faul, který byl potrestán žlutou kartou, přetavili v gól. Fleišman se parádně zhostil v 67. minutě úlohy exekutora přímého kopu a levačkou přes zeď zavěsil.

„Všiml jsem si, že si gólman postavil jen dva hráče do zdi. A když jsem se na něj koukal, tak stál docela mimo bránu. Parádně to tam padlo,“ řekl Fleišman.

Pak už bylo zřejmé, že Karviná se nedokáže zvednout. Pokorný tak odevzdaného soupeře v 88. minutě dorazil po rohu třetí brankou. Ostrava prodloužila svou domácí ligovou sérii bez prohry na sedm utkání. Naopak Karviná v nejvyšší soutěži neskórovala už 533 minut.

„Jsem člověk, který nikdy neutíká. Budu makat, bojovat, protože tady jsou kluci, kteří mají podobný charakter jako já. Na těch to musíme postavit, na těch, kteří půjdou do války,“ řekl karvinský trenér František Straka.

zdroj: ČTK
Spustit audio