Slovensko čekají parlamentní volby. Většina stran nezapomíná ani na romskou problematiku

26. září 2023

Slovensko čekají za týden parlamentní volby, ve kterých se rozhodne, kdo povede zemi v příštích čtyřech letech. Ani týden před hlasováním průzkumy veřejného mínění neukazují jasného favorita. Těsně za stranou Smer-SD se umístilo Progresivní Slovensko - experti si proto netroufají říci, kdo sestaví vládu a zda k tomu najde dostatek koaličních partnerů, protože většina stran je na pokraji volitelnosti. Výsledek proto může být opět překvapením a důležitou zkouškou demokracie.

Před slovenskými volbami se otázka Quo vadis opakuje s tak železnou pravidelností, že se z ní stalo klišé, které už nikdo nepoužívá. Nejinak je tomu i nyní, i když odborníci i média připomínají, že hlasování ukáže, zda zvítězí slušnost, svoboda a západní směřování země, nebo zda se k moci dostanou strany, které musely minule odejít na společenskou objednávku. Jak volby dopadnou, bude klíčové i pro Romy, řekla etnografka a historička Zuzana Kumanová.

„Není možné generalizovat a říci, že všichni Romové prožívají předvolební období stejně. Zároveň jsou Romové pravicoví i levicoví. Bohužel i mezi Romy jsou extremisté, a tedy i slovenští extremisté. Kdysi měli Kotlebovi mezi svými příznivci i romské vůdce, takže to, co se týká většinové společnosti, se vždy týká i Romů."

Podle Zuzany Kumanové se tématy, která se přímo dotýkají Romů, zabývají jen některé strany, například Progresivní Slovensko, SASKA nebo Demokraté. 

„Jedná se většinou o programy, které hovoří o inkluzi, o zlepšení projektového prostředí ve vztahu k realizaci těch velkých národních projektů, dotýkají se organizace na nejvyšší úrovni, tj. snaží se posílit kompetence Úřadu zmocněnce pro romské komunity nebo usilují o nějaké jiné začlenění, protože ten je vnímán jako autorita na státní úrovni v oblasti romské problematiky." 

Zuzana Poláková tvrdí, že naše země se v otázkách týkajících se Romů posouvá kupředu, strany se snaží reflektovat to, co nefunguje a navrhují řešení. Přestože řada slovenských politických stran ve svých volebních programech na Romy nezapomíná, podle Zuzany Kumanové zůstávají loajální ke straně Oľano expremiéra a bývalého ministra financí Igora Matoviče, za kterou kandiduje i bývalý zmocněnec pro romské komunity Peter Polák.

„Nesmíme zapomenout na Oľana, který se tomuto tématu dlouhodobě věnuje, pracuje s ním. Igor Matovič má takovou velmi proromskou rétoriku a na jejich seznamu je jako 18. Peter Pollák. To je vysoké číslo, uvidíme, jaký výsledek za Oľano udělá, zda se dostane do parlamentu. Nic to však nemění na tom, že Oľano vede v osadách poměrně masivní kampaň. Peter Polák ml. se svým týmem objíždí romské komunity a snaží se stranu propagovat, snaží se nabídnout nějaká řešení, mluví o programu. Tak uvidíme, jaký výsledek udělá on sám a jaký výsledek to bude znamenat i pro Oľano."

Nad Slovenskem i v těchto volbách visí Damoklův meč v podobně extremistických a nacionalistických stran. Nedávné průzkumy veřejného mínění ukazují, že by se do parlamentu mohla dostat strana Republika Milana Uhrika, která se spolu s několika bývalými členy Kotlebovy lidové strany Naše Slovensko snaží profilovat méně extremisticky. Podle analytiků jsou to ale právě oni, kdo má na volebních billboardech slogan "Uklidíme nebo nedáme nevládním organizacím ani korunu". Do parlamentu by se mohla dostat i nacionalistická SNS, která si v minulosti nebezpečně pohrávala se stereotypy a vybudovala si image na rasové nenávisti. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.