Směs s křenem

Křen všichni známe a možná i víme, že má příznivé účinky na trávení. Obsahuje hořčičné silice, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky. Je to potravina nesmírně zdravá a na začátku jara je vhodné ji do jídelníčku zařadit.

Nabízíme vám návod, jak křen nejlépe uchovat.

Budete potřebovat:

  • 30 dkg křenu
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíci cukru
  • lžičku soli

Postup:

  1. Vše rozmixujeme na kaši, dáme do skleniček a uložíme do lednice.
  2. Směs můžete použít do omáčky, jako přílohu k uzenině nebo pečeným žebrům. Výborně se směs dá užívat i na lžičce jako prevence před nachlazením.

Související

  • S jarem přichází čas klíčení. Jak na to?

    Jak na domácí klíčení semínek? S jarem přichází ten nejlepší čas na klíčení společně s konzumací zdraví užitečných mladých klíčků. Připravili jsme pro vás návod.

  • Zelené smoothie plné vitamínů

    „Střídmost je láska k vlastnímu zdraví,“ praví moudrý citát a my se toho v receptu dnešního Apetýtu budeme držet.

  • Domácí tvarohová pomazánka

    Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.