Sobotní Noční linka: Lesy mizí – co s tím?

18. leden 2020

Zprůhledněly lesy i u vás? Všimli jste si holin podél cest? Řešíte vy sami povinnou těžbu? Sehnali jste někoho, kdo vám stromy porazí, nebo musíte s pilou v ruce kácet sami?

Jaké stromy vysadíte místo těch, které ustoupily suchu nebo kůrovci? Je podle vás sucho a kůrovec shoda špatných okolností nebo obranný mechanismus přírody? Jak lesy obnovit? Měl by člověk systematicky vybrat, co kde vysadí, nebo je lepší nechat obnovu na přírodě?

Holiny, suché stromy, vytěžené hromady dřeva. České lesy v posledních letech zprůhledněly. Stromy začaly usychat nedostatkem vody, ve velkém je napadl kůrovec. Nejdřív to bylo téma hlavně pro národní parky, především pro Šumavu, teď už problém řeší každý vlastník lesa.

Povinná těžba, snížení ceny dřeva, otazníky nad tím, jak porosty obnovit. A nejde jen o stromy v lesích. Stříbrné smrky ve městech napadly před pěti lety mšice, v některých obcích tak zmizely tyhle nepůvodní dřeviny úplně.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.