Sobotní Noční linka: Proč lidé ztrácí zájem o vedení obcí?

21. prosinec 2019

Jak jste spokojení s vedením obce, města, kde bydlíte? Byli jste vy sami v zastupitelstvu? Jak náročné je zkoordinovat přání a stížnosti lidí s možnostmi úřadu? Je těžké vyjít z pozice starosty nebo zastupitele s občany, vlastně sousedy, které znáte roky?

Díky čemu se dokážete v obci domluvit a táhnout za jeden provaz? Co vás naopak rozděluje? Dokážete dělat kompromisy? Měli jste dost lidí na kandidátkách, nebo jste jen těžko sháněli někoho, kdo by měl zájem o místo ve vedení obce?  

Stát chce rušit samostatnost obcí, ve kterých dlouhodobě nechtějí lidé kandidovat do zastupitelstva. S informací přišel server irozhlas.cz. Změna je součástí připravované koncepce veřejné správy od roku 2021.

Zpravodajský web irozhlas.cz uvádí, že zájem lidí o kandidování se rok od roku snižuj. V roce 2018 se do obecních zastupitelstev hlásilo 216 tisíc kandidátů, přitom v předchozích volbách jich bylo o 17 tisíc víc.

V případě, že je před volbami málo zájemců, stát přidělí úředníka, který se stará v obci o to nejnutnější, a připravují se nové volby. A to je pro stát finančně i organizačně náročné. V loňském roce byla taková situace aktuální v 16 obcích po celém Česku.

Pokud obec přijde o svou samostatnost, může se spojit s jinou menší, nebo spadnout pod správu větší obce. V každém případě pak přichází o možnost samostatně si rozhodovat, co se bude v obci především z pohledu investic dít dál.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio