Sociální služby se kvůli nákupu ochranných pomůcek dostávají do finančních problémů

20. srpen 2020 08:46

V Moravskoslezském kraji mají sociální služby finanční problémy kvůli nákupu ochranných pomůcek. Zvedla se jejich cena i spotřeba. Například v havířovském domově pro seniory chybí měsíčně jeden milion korun. Před dvěma týdny navíc bylo v domově 27 nakažených klientů i zaměstnanců. Ti tak museli například používat dvoje rukavice najednou.

„Tady jsou respirátory, roušky, na druhé straně štíty. Tady jsou jednorázové obleky – pro ilustraci jeden stojí 150 korun,“ říká ve skladu ochranných pomůcek ředitel havířovského domova pro seniory Milan Dlábek.

Čtěte také

Zatímco v nouzovém stavu dostával domov ochranné pomůcky ze státních rezerv, teď si je musí hradit sám. Jejich spotřeba ale neklesla. „Za týden je to asi 1500 respirátorů nebo roušek a u rukavic je to asi dvojnásobek, čili 3000. Ale ne tam, kde jsou covid pozitivní klienti, protože tam se používají dvojité rukavice a samozřejmě se mění daleko častěji. Takže ty spotřeby jsou v řádu tisíců týdně,“ dodává ředitel.

Právě ve dvou střediscích havířovského domova pro seniory bylo ještě před dvěma týdny 27 nakažených klientů a zaměstnanců. Teď tam jsou jen tři.

Milion měsíčně navíc

Podle náměstkyně primátora Stanislavy Gorecké (ANO) by byly náklady ještě vyšší, kdyby v domově zůstali a nebyli hospitalizováni. „I tak nám na obou střediscích domova vznikají náklady plus mínus jeden milion na měsíc,“ říká náměstkyně.

Město jako zřizovatel teď musí doplatit zvýšené náklady nejen domovu pro seniory ale i ostatním sociálním službám. „Problém nastává ve chvíli, kdy vlastně všechna města ztrácejí příjmy stejně tak, jako ztrácejí příjmy sociální služby, takže je to trošičku neřešitelná situace,“ dodává Gorecká.

Sociálním službám v Moravskoslezském kraji se rozhodlo pomoct i hejtmanství. Kvůli zvýšeným provozním výdajům chce mezi ně rozdělit 80 milionů korun. Zastupitelé o tom rozhodnou 3. září.

Spustit audio

Související