Sokolové v Libereckém kraji projednají požadavek na odstoupení starostky Hany Moučkové kvůli korupční kauze

5. březen 2024 12:10

Sokolská jednota v celé republice řeší kauzu zpronevěry. Asistentka starostky Sokola Hany Moučkové měla z organizace vyvést desítky milionů korun. Jak se k případu staví sokolské jednoty v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Čtěte také

Českou obcí sokolskou rezonuje podvod, na který před nedávnem přišla policie. Asistentka starostky vyvedla z organizace nejméně 40 milionů korun; platila z nich dovolené nebo drahé oblečení, a když se na to přišlo, sama si vzala život.

Některé sokolské jednoty požadují, aby starostka Sokola Hana Moučková z funkce odstoupila. V republice je celkem 42 žup a Český rozhlas oslovil vždy alespoň jednoho zástupce. Podle informací, které shromáždili naši reportéři, žádná župa v Česku zatím podporu Moučkové oficiálně nevyjádřila.

V Libereckém kraji působí dvě župy, Jizerská a Ještědská, a každá z nich má pod sebou 20 jednot. Obě župy o tom budou 5. března 2024 hlasovat se zástupci všech jednot. Rozhodnutí potom župy přednesou na mimořádném jednání sokolského výboru, které bude v sobotu 9. března.

Tajemnice Jizerské župy Dagmar Pokorná Českému rozhlasu řekla, že nemá ponětí, jak hlasování dopadne. Oproti tomu ale župa Ještědská už předběžné stanovisko zná. Tajemnice Táňa Pokorná uvedla, že se zástupci jednot jednohlasně shodli na tom, že si starostčino odstoupení přejí. Oficiální verdikt ale padne také 5. března odpoledne na jejich zasedání.

Na sobotním mimořádném jednání sokolského výboru chce Hana Moučková svým kolegům celou kauzu vysvětlit. Českému rozhlasu napsala, že se nezříká zodpovědnosti, ale zdůraznila, že je sama tou podvedenou.

Asistentka si prý získala její důvěru, kterou údajně rafinovaně zneužila. Prý svým kolegům říkala, že je vážně nemocná. Personálnímu oddělení předkládala i lékařské zprávy, které ale byly zfalšované. Pokud jí kolegové v sobotu dají důvěru, chce Hana Moučková šéfovat organizaci do všesokolského sletu, který bude na přelomu června a července 2024 v Praze.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související