Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat

K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů. V kuchyni je pak lze využít různě – jako přílohu, do salátů či polévek.

Budete potřebovat:

  • 200 g listového špenátu
  • 400 g rajčat (z plechovky)
  • 200 g celozrnné špaldové mouky hladké /obyčejné hladké
  • 250 g ricotty
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 30 g rozpuštěného másla (ideální je přepuštěné)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 jarní cibulku
  • 2 lžíce leněných semínek
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku soli, pepře, sušeného rozmarýnu a sušeného tymiánu

Postup:

  1. Špenát spaříme vařící vodou, vyždímeme a nasekáme na malé kousky.
  2. Poté ho v míse smícháme s parmazánem, vejci, moukou, ricottou, troškou soli a přepuštěným máslem.
  3. Vytvoříme těsto.
  4. Z něj pak uděláme malé knedlíčky – z těsta vytvoříme válečky, které rozdělíme nožem na menší kousky.
  5. Knedlíčky uvaříme ve vroucí vodě.
  6. Na pánvi pak rozehřejeme olej, přidáme najemno nasekanou cibulku a prolisovaný česnek.
  7. Po 2-3 minutách přidáme rajčata z plechovky nebo nakrájená na menší kousky.
  8. Nakonec ochutíme solí, tymiánem, rozmarýnem a pepřem a vaříme dalších asi 5 minut.
  9. Knedlíčky podáváme přelité omáčkou a posypané parmazánem.

Související

  • Polévka se zázvorem a mrkví

    Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.

  • Zapečená brokolice

    Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.

  • Frittata s houbami a špenátem

    V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.