Stal se v Číhošti zázrak? Farář Josef Toufar byl za to brutálně umučen

24. květen 2023

Byla třetí adventní neděle, 11. prosince 1949. V kostelíku v Číhošti u Ledče nad Sázavou mluvil při mši z kazatelny farář Josef Toufar. Vtom se na oltáři rozkýval půlmetrový kříž.

Viděla to asi dvacítka věřících. Zvěst o Číhošťském zázraku se rozletěla do světa. A tak před farou zanedlouho zastavil černý tatraplán Státní bezpečnosti. Farář Josef Toufar byl zatčen a odvlečen do věznice ve Valdicích.

Tam ho čekalo kruté bití, týrání žízní, mučení elektrickým proudem. Jeho tělo skončilo v hromadném hrobě v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem a příbuzným byla smrt oznámena až po čtyřech letech.

Dodnes neumíme jednoznačně vysvětlit, co se to tenkrát v Číhošti vlastně stalo. Instaloval farář na oltář nějaký mechanismus ve snaze „ohlupovat věřící“, jak později tvrdila StB? Nastražila tam pérka a táhla sama tajná policie ve snaze zdiskreditovat katolickou církev? Obě možnosti můžeme vyloučit. Ani samotným estébákům se nepodařilo sestrojit systém, který by při rekonstrukci fungoval, a přitom nebyl na oltáři jasně viditelný. Takže se skutečně stal zázrak?

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio