Stará Bělá se chystá na velkou slávu. Poprvé v novodobé historii pořádá dožínky

22. září 2016

Vesnickou tradici dožínek se rozhodli obnovit v ostravském obvodu Stará Bělá. Pořádají je tuto neděli a je to vůbec poprvé tamní v novodobé historii. Dopoledne pořádají věřící slavnostní bohoslužbu s poděkováním za úrodu. Do centra obce se pak slavnostní jízdou vydají vyzdobené traktory místních zemědělců.

Soukromý zemědělec Radim Nováček má v sobě zkušenost celých generací. A se svým traktorem se chystá na spanilou jízdu při dožínkách. Je rád, že se tato tradice obnovila.

„Určitě by mělo být nějaké poděkování za tu úrodu. Neroste to samo a neobjeví se to jen tak někde na pultu supermarketu. Musí se tomu věnovat hodně času. Je třeba se lidem trochu přiblížit, aby věděli, že ten chleba z něčeho je,“ říká Radim Nováček.

Otcem rodu je tady Ladislav Nováček. Ten ještě ze svého dětství pamatuje, jaké byly dožínky přímo na jejich statku.

„Maminka upekla buchty, koláče a takové ty věci. Kdo pomáhal, přišel. Udělalo se posezení, nějaká ta hostina byla. Byl tady taky věnec,“ vzpomíná.

Za vším hledej ženu

S nápadem na uspořádání bělských dožínek přišla Markéta Nováčková. Tato usměvavá žena na mateřské dovolené ale nezahálí, na statku je pořád práce dost. Stará se tak třeba o dobytek.

„Tak jsem si říkala, že když už jsem na tom statku, že bychom v té naší vesnici mohli něco udělat. A je nás tady spousta zemědělců. To je málokde, kde se setkají dvě vesnice – Stará a Nová Bělá, aby bylo prostě dvacet zemědělských rodin,“ říká paní Nováčková.

Markéta Nováčková se synem

Pro matku tří dětí je samozřejmě práce na statku náročnější, ale říká, že to rodinu stmelí. A vždycky je plná lednička.

„Samozřejmě jsou období, kdy je to lepší, někdy je to horší, ale to prostě tak je. Tu přírodu člověk nezmění a pánbůh ví, co proč dělá. Jsem přesvědčena, že za to, co máme, musíme být vděční,“ dodává.

Návštěvníky bělských dožínek čeká i jeden nevšední zážitek. Mohou si vyzkoušet, jaké to je sedět uvnitř moderního traktoru.

Pole po sklizni
autor: ada
Spustit audio