Stavba repliky dřevěného kostela v Třinci-Gutech se chýlí ke konci

6. duben 2021 10:42

Dělníci a akademičtí malíři už začínají pracovat na výzdobě jeho interiérů a elektroinstalaci. Replika by tak měla být hotová 4 roky poté, co původní kostel z 16. století podlehl požáru.

Dělníci už uvnitř kostela položili dřevěnou podlahu a kamennou dlažbu. Teď na místo dorazí třeba i akademičtí malíři, kteří začnou pracovat na výzdobě kostela podle jeho dochovaných fotografií.

Kostel Božího Těla z 16. století shořel v srpnu 2017 po žhářském útoku tří mladíků. Oheň způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je podle odborníků nevyčíslitelná. Krajský soud potrestal tři mladé muže vězením na tři a půl, osm a devět let.

„Když se podíváme dovnitř, uvidíme obětní stůl, který už je na svém místě. Je tam dlažba, podlaha,“ popisuje duchovní správce kostela v Třinci-Gutech Kazimierz Plachta.

I když se práce výrazně nezpožďují, bude podle vedoucího stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václava Kotáska náročné stanovený termín vysvěcení kostela stihnout. „Devátý květen je hodně šibeniční termín, necháváme si to otevřené,“ říká Kotásek.

I po vysvěcení se ale bude kostel dále některými uměleckými předměty vybavovat.

Součástí stavby bude i původní kříž, který jako jediný nepodlehl před čtyřmi lety požáru. „Kříž se teď restauruje, pak se vrátí pod věž. Bude tady po pravé straně s informační tabulí – bude to takové pietní místo, které bude připomínat, co se v roce 2017 stalo,“ dodává Kazimierz Plachta.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související