Stavební úřady v Moravskoslezském kraji bojují s novým informačním systémem

21. srpen 2024 07:20

Nový systém stavebního řízení stále vykazuje chyby. Podle pracovníků stavebních úřadů v Moravskoslezském kraji se je daří odstraňovat, ale pomalu. Úředníci jsou navíc zavalení žádostmi podle starého systému. Třeba ve Frýdku-Místku jich za květen a červen dostali tolik, jako dříve za celý rok. V Havířově se zase díky technicky zdatnému úředníkovi naučili chyby obcházet.

„Někdy se stane, že ten systém musím obelstít, že vytvořím nějaký dokument a tím pádem mu namluvím, abych mohl pokračovat v tom řízení. Ten systém nerozpozná, co jsem mu tam dal, a on to sní doslova,“ říká památkář Vojtěch Kolařík. Je zběhlý v informačních technologiích a vymyslel, jak v Havířově udržet stavební řízení v chodu navzdory mnohým chybám.

Čtěte také

Chápe ale, že v jiných městech a obcích teď mají velký problém. „Až to bude za těch několik měsíců a let vylepšené, tak to bude lepší než ten původní systém, ale bude to ještě trvat. Ostatní úřady, které nemají mě, když to tak řeknu, nemají tu IT podporu, tak nemůžou v tom systému pracovat,“ dodává. Ministerstvu pro místní rozvoj poslal během léta šest podnětů, co zlepšit. Sice neodpověděli, ale nedostatky napravili.

Ministr Ivan Bartoš z Pirátů o nedostatcích ví. „Tak, jak komunikujeme i s jednotlivými stavebními úřady, tak jsou tam věci, které tu práci řekněme v danou chvíli ztěžují,“ uvedl. Po úterním jednání se zástupci obcí a měst slíbil, že se začátkem září se vše hladce rozběhne.

Tajemník havířovského magistrátu Milan Menšík ale čeká, že to potrvá spíš měsíce. „Určitě tady nejsme v pozicích, že půjdeme do nějakých stávek, to problém neřeší. Ale budeme muset pořád poukazovat na nedostatky, aby je co nejrychleji vyřešili,“ říká Menšík.

Šéf havířovského stavebního úřadu Jiří Mrázek se těší, až se zbaví hromad papírových spisů ve své kanceláři. Papíry se hromadí i na stavebním úřadě ve Frýdku-Místku. Podle jeho šéfa Pavla Osiny jsou to žádosti podané do července ještě podle starého systému. „Tím, jak se to nakumulovalo do jednoho či dvou měsíců, je to množství práce absolutně nadstandardní,“ říká. Přesto je tady zatím zvládají vyřizovat v zákonných termínech. I za cenu přesčasů a práce navíc.

Spustit audio

Související