Stavění máje se stává příležitostí k společnému posezení

6. květen 2014

Stavění máje se znovu vrací mezi obnovené zvyky. Už mnohdy nejde o způsob, jak vyjádřit lásku své milé nebo přivítat ducha jara. V mnohých místech se stavění májky ale stalo příležitostí ke společnému posezení se sousedy. Jako tomu bylo třeba na stavbě májky na takzvané Huře v Ostravě-Výškovicích.

Parta otců v nejlepších letech, žijících na Huře v Ostravě-Výškovicích, se rozhodla obnovit tradici z časů svého mládí. V malé zahradní hospůdce, jak jinak než u piva, se zrodil plán na postavení máje.

Někdo přinesl vrták, jiní vyhloubili díru, další sehnal v lese dlouhý kmen smrku, děvčata ozdobila horní část stuhami z látek a věncem, a za hlasitého povzbuzování sousedů i štamgastů své dílo poslední dubnový den vztyčili hned vedle své oblíbené hospůdky.

Máji hlídá před zloději obrovský pes. Obrovský lancer bílo černé barvy má kotec deset metrů do májky. Zatím leží líně na svém pelechu a vypadá, že je mu všechno jedno. Otázkou je, jak rychle by byl u vrátek, kdyby dovnitř vstoupili cizí lidé. Lancer totiž patří pouze zdánlivě klidným psům.

Podle všeho, stavitelé májky na Huře vkládají do hlídacího psa Geryho velké naděje. Májka musí stát nepoškozená do 31. května, teprve potom se může setnout. Uvidíme, jak to dopadne.


Celou reportáž ze stavění máje si můžete poslechnout v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek' hned pod titulkem). Tento i další díly našeho magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio