Stovky biblí se stěhují do bývalého kláštera v Jablunkově, vzniká tam muzeum

15. prosinec 2015

Město Jablunkov se bude už brzy chlubit zajímavým unikátem. V nejvýchodnějším městě republiky totiž právě vzniká Světové muzeum bible. Zakládá ho skupina nadšenců, kteří posledních šest let objížděli Česko s putovní výstavou a shromažďovali stovky různých výtisků Písma svatého. Teď pro ně našli nový domov v chátrajícím klášteře. Část expozice tam otevřou už tento týden.

„Nalevo vidíme část kláštera, který se v tuto chvíli opravuje. Věříme, že už to bude za pár dní vypadat lépe,“ říká Petr Hamrozi, ředitel nově vznikajícího muzea bible.

V kapli starého kláštera jsou připraveny stoly, ubrusy a spousta krabic s knihami.

„V tuto chvíli už tady máme několik zajímavých věcí. Nejstarší bible je z roku 1549, máme tu žalmy z roku 1540. Jsou tu i biblické příběhy, které jsou v Braillově písmu. Jsou tu i obrázky pro děti, které jsou nevidomé,“ popisuje ředitel.

„Sbírka je velmi rozsáhlá. Máme materiály, které byly dovezeny například z Číny, Brazílie, Panamy, něco máme z Kanady. Můžu říct, že tu jsou materiály z celého světa,“ dodává.

Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra

Podle organizátorů zatím podobný projekt nemá ve světě obdoby. Navíc spolu s ním obnoví chátrající památku, což kvituje i jablunkovský starosta Jiří Hamrozi z KDU-ČSL:

„Pro město je to dobrá zpráva. Bude to mít nejen turistický přínos, takže tomu dáváme zelenou.“

Světové muzeum bible bude mít časem pobočky také v Ostravě, na Slovensku a Polsku. Naplno by mohlo začít fungovat v horizontu dvou let.

Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio