Stovky krav a stádo koní. Krávy jsou jeho a koně zase její. U Křižánků v Karpentné

30. březen 2015

Možná také znáte lidový popěvek o tom, že na Karpentné zdechnul kůň. Což o to, na Karpentné je koní spousta, ale na tamním ranči se o ně vzorně starají. Mladá paní Tereza Křižánková lásce k nim propadla natolik, že prý mají ve všem přednost.

Alespoň to tvrdí její muž, Petr Křižánek. Ten se zas zabývá chovem masného skotu. Dokáže o svých kravách zaníceně vyprávět celé hodiny, nebojí se podrbat téměř tunového plemenného býka na bradě a pyšně hledí na školku telat v novém přístřešku. Na jejich Cerpentalis Moravian ranch, jak svou farmu na úpatí beskydského vrchu Kozince pyšně nazývají, se lidé chodí povozit na koních i na bio hovězí maso.

Paní Tereza je oficiálně na mateřské dovolené, stará se o ani ne ročního usměvavého chlapečka Víťu. Ale o dovolené tady nemůže být ani řeč. Při tom všem se snaží zajistit i provoz jezdecké školy a péči o své čtyřnohé miláčky, asi dvacítku koní.

„Je to tak nějak v tom člověku, že má vztah k přírodě a k zvířatům. Prostě to nějak musí ve vás být, ne že se rozhodnete, že budete farmářem, chovatelem. Musíte to dělat z lásky a ze srdce. Je to práce, u které fungujete čtyřiadvacet hodin denně,“ říká paní Tereza, která pochází z městské lékařské rodiny.

Tereza Křižánková je také mimochodem velmi úspěšnou závodnicí v ježdění na koni. Svědčí o tom i množství pohárů, které získala na soutěžích a které mají vystavené v předsíni pod vycpanou hlavou obřího býka.

Kůň obalený v blátě jak řízek rovná se šťastný kůň, říká mladá rančerka. Její muž Petr zase tvrdí, že než jeden kůň, to radši deset krav. S manželkou se seznámil právě u koní.

„Zkuste dnes najít ženu na farmu – nejdříve budou zvířata a potom všechno ostatní. Teď je samozřejmě na prvním místě kluk, ale předtím to byly jen koně, koně, koně, pak psi, pak tchýně a potom teprve já,“ směje se farmář. „Musíte najít člověka, který je do toho blázen. Vím, že kamarádi sedláci mají problém najít ženu na farmu, není to tak jednoduché.“

Kompletní návštěvu spokojené farmářské rodiny vám zprostředkuje náš magazín Křížem krajem, jehož záznam si poslechněte kliknutím na odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Na ranči rodiny Křižánků v Karpentné
Spustit audio