Středa: Podzim a vy
Co ve vás vyvolává toto roční období? Jak ho vnímáte a co děláte pro svou imunitu? Jak trávíte dlouhé podzimní večery? Pouštíte s dětmi draky? Máte už zásobu dřeva na zimu?
V říjnu se organismus začíná připravovat na jinové (klidné) období roku, kumuluje zásoby, vytváří si energetické rezervy a snaží se zbavit všeho, co by ho mohlo při dlouhodobějším skladování poškodit.
Nevyplatí se proto chtít po našem těle začít v říjnu ztrácet na váze, veškeré redukční diety jdou proti logice věci. Naše strava by v říjnu měla být teplá s nižším podílem syrové zeleniny, než tomu bylo v létě.
Z konkrétních potravin je vhodné používat ve větším množství česnek (čistí organismus) a kysané zelí (napomáhá správnému osídlení střev a snižuje kyselost vnitřního prostředí).
Jako hlavní jídlo je nejlepší začít vařit polévky. Vyzkoušet můžete třeba polévku z červené čočky nebo zeleninovou miso polévku s mořskými řasami.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka