Středa: Zavařujeme, konzervujeme a myslíme na zimu!

2. srpen 2017

Zavařujete rádi? Co třeba nejraději? Sladké ovoce, či slanou a dokysela laděnou zeleninu a houby. A co sušení ať už bylinek nebo ovoce? A mnozí zase spousty věcí třeba zamrazujete, zvláště pokud máte své zahrádky a na nich sklízíte mnoho dobrého a vlastně také vzácného. A vůbec - umíte udělat fakt – dobrou marmeládu třeba téměř bez cukru? Já doufám, že některé recepty nám i prozradíte!

Mnozí z nás velmi rádi zavařují, nakládají, konzervují, zamrazují, zkrátka snaží se nějak dobře uchovat na zimu vše, co v průběhu letního období okolo nás roste, kvete a zraje. A také mnozí z nás mají své skvělé recepty, které třeba patří k letitým rodinným specialitám a bez těchto dobrot by ve spižírně bylo tak nějak pusto a prázdno. A nakonec, není vlastně krásné si připomenout v zimě, co jsme pěkného udělali v létě o prázdninách?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.