Středeční Noční linka: Blafy školní jídelny

4. červen 2025

Vzpomínáte si na nejhorší jídlo, které jste kdy ve školní jídelně dostali? Pamatujete si ještě tu vůni připalovaného leča, rozvařených těstovin, pověstné „uho" neboli záhadnou hnědou omáčku, u které nikdo netušil, co vlastně obsahuje?

Byli jste ten typ, co se snažil dojídat všechno, aby vás paní kuchařka neodhalila, nebo jste spíš krmili spolužáky pod stolem? Změnily se školní jídelny od vašich časů, nebo byste i dneska poznali „to pravé jídelní peklo" na první pohled? A co byste školnímu stravování vytkli nebo naopak pochválili?

Školní jídelna je místo, kde se odehrávají první gastronomické šoky, velká kamarádství i ta největší kulinářská traumata. Pro některé z nás byly školní obědy nutné zlo, pro jiné vítané zpestření dne.

Dnes se mnohé jídelny snaží vařit zdravěji a chutněji, děti dostávají více ovoce, méně tuků. Ale jedno je jisté – legendy o školních blafech zůstanou nesmrtelné. Ať už jste vzpomínali na párek ve světlé omáčce, na zeleninové karbanátky nebo na slavnostní „buchtičky se šodó", všichni máme svůj jídelnový příběh.

Na vaše příběhy a vzpomínky se v dnešní Noční lince z Prahy těší Honza Macoun. Volat můžete během vysílání na telefonní číslo 731 800 900, psát na e-mailovou adresu: linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.